Kulawizny u krów to częsty problem zdrowotny, który prowadzi do strat ekonomicznych związanych z ograniczeniami w produkcji mleka i obniżeniem efektywności rozrodu. Szacuje się, że dolegliwość ta może dotyczyć nawet jednej czwartej populacji bydła w skali roku. Choroby racic przysparzają zwierzętom bólu i mają negatywny wpływ na ich dobrostan. Dlatego w przypadku wystąpienia przypadków kulawizny w stadzie warto poprosić o pomoc właściciela firmy Krowi Pazur. W czym się on specjalizuje?
Jakie są najczęstsze przyczyny występowania kulawizny u krów?
Według doktora Ryszarda Mordaka, choroby racic u krów są niemalże tak samo powszechne jak choroby gruczołu mlekowego czy narządu rozrodczego. Niemalże wszystkie kulawizny, bo aż 90%, dotyczy kończyn tylnych z uwagi na znaczne obciążenia występujące w tej okolicy ciała. Zwykle zmiany obejmują zewnętrzne palce. Etiologia kulawizn jest wieloczynnikowa i obejmuje zarówno aspekty genetyczne, jak i te związane z utrzymaniem zwierząt oraz ich pielęgnacją. Nie bez znaczenia jest również sposób żywienia bydła. Za występowanie chorób racic odpowiadają też zaburzenia metaboliczne. Sprzyjają one nieprawidłowemu wzrostowi rogu racicowego i prowadzą do tego, że staje się on mniej odporny na czynniki zewnętrzne.
Czym jest profesjonalna korekcja racic?
Jak informuje właściciel firmy Krowi Pazur – profesjonalna korekcja racic to zabieg profilaktyczny lub leczniczy, który ma na celu zachowanie naturalnego kształtu racic oraz ich równomiernego obciążenia. Prawidłowo przeprowadzona korekcja eliminuje ból związany z chorobami racic i przeciążeniem, co ma pozytywny wpływ na dobrostan zwierząt oraz wydajność hodowli. Kluczowe jest jednak wczesne rozpoznanie zmian chorobowych, w czym powinna pomóc systematyczna kontrola stada. Tylko nieliczne krowy mają idealne racice. Zdecydowana większość zwierząt wymaga pomocy doświadczonego specjalisty.
Jak przebiega profesjonalna korekcja racic?
Do przeprowadzenia korekcji racic potrzebny jest profesjonalny sprzęt, wiedza z zakresu weterynarii oraz lata praktyki zawodowej. W trosce o dobro stada warto korzystać z usług sprawdzonych fachowców. Właściciel firmy Krowi Pazur współpracuje z największymi hodowcami bydła mięsnego i mlecznego. Cechuje go empatia, wrażliwość na cierpienie zwierząt oraz pewna ręka i sprawność działania. Profesjonalna korekcja racic przebiega w kilku etapach:
1. Skracanie ściany przedniej.
2. Dopasowanie obu racic pod kątem długości, wysokości i grubości podeszwy.
3. Wyprofilowanie rowka przyśrodkowego.
4. Opracowanie ubytków i przebarwień rogu podeszwowego i ściennego.
5. Skracanie racic, kontrola szpary międzypalcowej, końcowe oględziny.
Warto zaznaczyć, że kształt racicy musi być dopasowany do warunków anatomicznych zwierzęcia oraz warunków środowiskowych.