Fasola jest rośliną strączkową, która gości w kuchni polskiej od bardzo dawna. Dzięki licznym właściwościom prozdrowotnym, zawartości witamin, wyjątkowemu aksamitnemu smakowi można z jej dodatkiem wyczarować mnóstwo różnych dań. Uprawa fasoli białej i kolorowej może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem dla wielu rolników. W tym, artykule dowiesz się więcej na temat fasoli oraz poznasz producenta jej nasion Fasolex – zapraszamy do lektury!

Fasola – mnogość gatunków, liczne właściwości prozdrowotne i odżywcze

Fasola biała jest rośliną strączkową znaną niemal na całym świecie i bardzo chętnie spożywaną. Dzięki temu, że występuje w bardzo wielu różnych odmianach, każdy znajdzie smak i rodzaj odpowiedni dla siebie. Najbardziej znanymi w Polsce odmianami tej rośliny są bez wątpienia fasola Piękny Jaś Tyczny, Jaś Korczyńska, Igołomska, Aura oraz Bomba. Uprawą i sprzedażą nasion fasoli zajmuje się posiadająca wieloletnie doświadczenie w branży firma Fasolex, która dba o najwyższą jakość i zadowolenie wszystkich odbiorców hurtowych. Jeżeli jesteś rolnikiem  i rozważasz uprawę fasoli, to najlepsze nasiona nabędziesz właśnie od tej firmy. Fasola swoją popularność zawdzięcza wyjątkowemu, niepowtarzalnemu smakowi oraz możliwości przyrządzania z jej udziałem wielu dań.

Fasola jest cennym źródłem białka roślinnego, szacuje się, ze zawiera go aż 22%, co plasuje ją na trzecim miejscu, zaraz po groch i soi. Zawiera także liczne tłuszcze roślinne i węglowodany, błonnik, cukry, witaminy -  witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, D, E i K oraz sole mineralne, jak cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, wapń i żelazo. Pomimo faktu, iż może powodować wzdęcia i gazy, warto niewielką jej ilość włączyć na stałe do diety, gdyż skutecznie może obniżać cholesterol, hamuje powstawanie komórek nowotworowych, zwiększa odporność, poprawia metabolizm, normalizuje pracę układu nerwowego, moczowego i krążenia, a także działa antydepresyjnie na organizm ludzki.

Przyrządzanie dań z fasoli i jej uprawa

Fasola przed przyrządzaniem wymaga namoczenia w wodzie, które powinno trwać najlepiej 12 godzin. Dzięki temu skraca się znacząco czas jej przyrządzania. Przed właściwym gotowaniem trzeba zmienić kilkukrotnie wodę i dodatkowo warto wykonać blanszowanie, pozwalające zatrzymać wszelkie cenne składniki odżywcze. Fasola "Piękny Jaś" zaliczana jest do fasoli wielokwiatowej. Jest rośliną jednoroczną, która swoją pełną dojrzałość osiąga pożną jesienią. Zaliczana jest do gatunków ciepłolubnych i wrażliwych na wiatr. Jej siew i zbiór nie jest zbyt skomplikowany, wymaga jednak poświecenia sporej ilości czasu.

Jeżeli o Ty chcesz się zająć uprawą fasoli, to warto, abyś nabył jej nasiona od firmy Fasolex z Nowego Korczyna niedaleko Tarnowa w województwie świętokrzyskim. W zależności od potrzeb, nasiona przeznaczone do siewu o bardzo wysokiej sile kiełkowania są dostępne w opakowania 25-, 50- lub 1000- kilogramowych. Warto dodać, iż norma wysiewu nasion fasoli np. Piękny Jaś wynosi około 90-130 kg nasion na 1 ha. Głębokość siewu zależy od typu gleby i wynosi 4-6 cm, co jest konieczne przy planowaniu zabiegów chemicznego odchwaszczania. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o nasionach różnych odmian fasoli i zakupić je w atrakcyjnych cenach, to nie zwlekaj, tylko już dziś udaj się do firmy Fasolex!