W polskiej gastronomii burgery pojawiły się tuż na początku lat 90. Na początku gościły w przydworcowych budkach, ale niestety daleko im było do tradycyjnych steków, znanych z kuchni amerykańskiej. Można było je kupić również w wielkich międzynarodowych sieciach, jednak również z burgerem miały niewiele wspólnego. Sukcesywnie w Polsce rozwijała się kultura street food, a wraz z nią zaczęły powstawać ciekawe miejsca, takie jak Restauracja Willys, gdzie serwuje się burgery z prawdziwego zdarzenia. Co wyróżnia idealnie przygotowanego burgera?

Najwyższej jakości mięso

Angielskie określenie burger patty, to w tłumaczeniu na język polski kotlet z mielonej wołowiny. Jest to najważniejszy element każdego wysokiej jakości burgera. Idealnie przygotowane mięso to również wizytówka dobrze prosperującej burgerowi, takiej jak Restauracja Willys z Gdańska.

Najlepszej jakości mięso zawiera 100% wołowiny. Każdy proces przygotowania mięsa jest bardzo ważny – od mielenia, po przyprawianie oraz smażenie. Większość burgerowi zezwala na to, aby klient mógł sam zdecydować o stopniu wysmażenia mięsa. Warto wiedzieć, że zbyt długie smażenie wołowiny zabiera jej soczystość, a mięso staje się po prostu mniej smaczne.

Świeże i smaczne pieczywo

Zaraz po mięsie, bułka to drugi najważniejszy składnik amerykańskiego przysmaku. Nawet jeśli inne składniki będą najlepszej jakości – czerstwe i słabej jakości pieczywo całkowicie zepsuje całą kompozycję. Najlepsze burgerownie wyposażone są w specjalne piece, które używane są właśnie do wypiekania własnego pieczywa. Do burgerów używa się zwykle bułek z sezamem, z pełnego ziarna, typu brioche oraz bezglutenowe.

Dodatki i sos 

Choć w burgerze króluje mięso, nie można zapomnieć o dodatkach, które również mają znaczny wpływ na ostateczny smak kanapki.

Wśród dodatkowych wymienia się przede wszystkim ser i warzywa. Aby całość miała niepowtarzalny smak, produkty muszą być świeże i wysokiej jakości. W klasycznych burgerach amerykańskich można znaleźć ser cheddar, sałatę, pomidory, cebulę i pikle.

Aby podkreślić smak potrawy, zwykle używa się różnego rodzaju przypraw i sosów. Podstawą dobrze przygotowanego burgera jest sos autorski. Nie ma nic lepszego, aniżeli samodzielnie zrobione sosy, wykonane według sprawdzonych receptur. Z racji tego, że sos jest zwieńczeniem każdej kompozycji – nie mogą być zbyt wodniste, ani przejawiać chemicznego posmaku.

Jakie dania kuchni amerykańskiej oferuje Restauracja Willys?

Restauracja Willys w Gdańsku oferuje wiele tradycyjnych dań kuchni amerykańskiej. W menu oprócz burgerów (klasycznych, barbecue, texas, california, chorizo i spicey) można znaleźć między innymi: pyszną pizzę (m.in. capricciosa, neapolitana, pepperoni, kebab, serowa, picante BBQ, prosciutto), nachosy z sosem serowym, krążki cebulowe, buffalo wings, stripsy oraz sałatki. Wszystkie dania są przygotowywane na miejscu przez doświadczonych kucharzy, którzy wykorzystują tylko najlepsze składniki. Restauracja Willys to idealne miejsce dla miłośników smaków zza oceanu, którzy chcą poczuć się jak w Stanach Zjednoczonych bez opuszczania Polski.