Polacy lubią dobrze doprawione i wyraziste potrawy. W naszej kuchni nie brakuje dań wykwintnych, wymagających szczególnych składników, które są serwowane podczas specjalnych okazji. Jednak dominuje tu jedzenie proste, zazwyczaj niedrogie, ale za to niezwykle smaczne. Każde danie reprezentowane przez polską kuchnię można przygotować samodzielnie, ale można też bez wysiłku wstąpić doi jednego z ośmiu barów Krakowskiej Spółdzielni Gastronomicznej na tani, smaczny i zdrowy posiłek.

Po polsku – pysznie i konkretnie

Polskie dania są dość ciężkie. W większości ich bazą są węglowodany, a dokładniej wszelkie zboża. Uwielbiamy pieczywo, w szczególności świeży i chrupiący chleb, pierogi (ruskie, leniwe, z kapusta i grzybami) oraz kluski. Spożywamy też spore ilości kaszy. Dzięki dużemu zalesieniu w naszej kuchni nie brakuje grzybów, orzechów, owoców leśnych (poziomki, jeżyny) oraz ziół. Tradycyjna kuchnia polska ma bogatą historię. Do dziś zarówno w domach, ale przede wszystkim w restauracjach i barach jest inspiracją dla szefów kuchni do tworzenia przepisów w oparciu o stare receptury.

Większość z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu i pieczonego kurczaka z groszkiem i marchewką albo czerwonymi buraczkami. Kotletowi schabowemu zazwyczaj towarzyszą ziemniaki z wody i gotowana kiszona kapusta. Tradycyjny barszcz bez pysznego krokieta nie byłby już tym samym daniem. Żurek i biała kiełbasa to przecież nieodłączne dania na wielkanocnym stole. A bez sałatki jarzynowej, galarety i dobrego, bogatego w składniki i kwaśnego bigosu nie może odbyć się żadna uroczystość rodzinna. Zastanawiasz się, gdzie dobrze zjeść w Krakowie? Wszystkie krajowe pyszności możemy dostać w jednym z ośmiu barów Krakowskiej Spółdzielni Gastronomicznej: Krakus, Zdrowie, Mieszczański i Pod Filarkami, a także Uniwersytecki, Smakosz, Promyk i bar Targowy.

Na miejscu i na wynos

Poza tym, że możemy zjeść smacznie w krakowskim barze, mamy możliwość zamówienia jedzenia na wynos. Zamawiając potrawy i z dobrej i sprawdzonej sieci barów mamy pewność, że będą wszystkim smakować, a my zaoszczędzimy przy tym czas. W zależności od okazji można poprosić o przygotowanie wszelkiego rodzaju zup takich jak np. rosół, barszcz czerwony, zupa grzybowa, dania mięsne w postaci np. zrazów wołowych czy wieprzowych, kotletów, klopsików czy sałatki i bukiety surówek.

Doskonały wybór dla turysty, studenta i mieszkańca

Kraków uważany jest za najpiękniejsze polskie miasto i co roku ściąga rzesze turystów złaknionych nie tylko wysokiej rozrywki kulturalnej, ale tez doznań kulinarnych. Krakowskie bary słyną z pysznych potraw, dopasowanego menu i niskich cen. Stołują się w nich studenci, pracownicy chętnie zaglądają w przerwie na lunch, a rodziny z dziećmi na wakacjach wybierają je jako codzienny punkt, pozwalający na chwilę odpoczynku i zdrowy posiłek w trakcie zwiedzania miasta. Krakowska Spółdzielnia Gastronomiczna organizuje także imprezy okolicznościowe, jak komunia, chrzciny, urodziny i spotkania rodzinne.