Miód pszczeli to nie tylko słodki dodatek do ciasta i herbaty. Wielu z nas spożywa go regularnie ze względu na jego smak, aczkolwiek różne odmiany miodu mogą różnić się pod tym względem. Warto też dodać, że rozmaite rodzaje miodu wspomagają nasz organizm i pozytywnie wpływają np. na jego odporność. Zobacz, jakie miody oferuje Gospodarstwo Pasieczne Bartnik Sokólski i czym się one wyróżniają.

Czym wyróżniają się miody lipowe i gryczane oferowane przez Gospodarstwo Pasieczne Bartnik Sokólski?

Jednym z najpopularniejszych gatunków miodu jest miód lipowy. Jego cechą charakterystyczną jest jasna barwa, a także zapach przypominający kwiat lipy. Poza tym taki miód wyróżnia się lekko ostrym smakiem, który delikatnie może szczypać z język. Ten rodzaj miodu warto spożywać w celu wspomagania leczenia górnych dróg oddechowych. Specjaliści od produkcji miodu z Gospodarstwa Pasiecznego Bartnik Sokólski s Sokółki w województwie podlaskim zalecają jedzenie miodu lipowego, gdy chorujemy na grypę lub przeziębienie. Wynika to z działania wykrztuśnego tego miodu. Gdy będziemy regularnie spożywali miód lipowy, to zmniejszymy ryzyko zachorowania na choroby serca i układu krążenia. Poza tym lipowy miód ma korzystny wpływ na układ pokarmowy oraz nerwowy i działa uspokajająco. Jego zaletą jest też wspomagania w kłopotach z układem moczowym, a także stabilizowanie poziomu cukru we krwi.

Gospodarstwo Pasieczne Bartnik Sokólski oferuje również miód gryczany. Wyglądem znacznie różni się od lipowego, ponieważ jego barwa jest ciemna i bursztynowa. Z kolei w smaku jest wyrazisty, mocny i mało słodki. Jego spożywanie dobrze wpływa na układ krwionośny i odpornościowy, a także oczyszcza organizm z toksyn. Wynika to z tego, iż ten rodzaj miodu zawiera rutynę. Specjaliści od produkcji miodu zalecają jedzenie miodu gryczanego osobom chorym na miażdżycę, a także sportowcom, ponieważ dobrze wpływa na regenerację ciała.

Jakie inne miody oferuje Gospodarstwo Pasieczne Bartnik Sokólski?

Kolejnym produktem wytwarzanym przez Gospodarstwo Pasieczne Bartnik Sokólski jest miód ze spadzi liściastej. Pochodzi on głównie z lipy, dębu oraz klonu. Jego cechą charakterystyczną jest duża gęstość oraz mocny smak, który jest mało słodki i zawiera nutę żywiczną. Ten rodzaj miodu ma ciemny kolor, zwykle od brązu, aż po czerń. Odznacza się właściwościami antybiotycznymi i z tego względu zaleca się jego spożywanie w profilaktyce przeziębień. Poza tym wspomaga leczenie chorób układu krążenia i ma pozytywny wpływ na przewód pokarmowy.

Chcąc wzmocnić swoją odporność, warto postawić na miód z pyłkiem i propolisem. Produkt ten uznawany jest za naturalny antybiotyk i znajdziemy go w ofercie Gospodarstwa Pasiecznego Bartnik Sokólski. Jedzenie go zwalcza bakterie i chorobotwórcze grzyby, a także wirusy oraz pleśnie. Zalecany jest w takich chorobach jak cukrzyca, prostata i otyłość. W asortymencie oferowanym przez Gospodarstwo Pasieczne Bartnik Sokólski znajdziemy także miody smakowe. Wyróżniają się one tym, że zawierają dodatki smakowe.