Dieta Dąbrowskiej jest krótką dietą owocowo-warzywną, która ma na celu przede wszystkim oczyszczenie organizmu z toksyn, ale też szybkie zrzucenie wagi. Często zachwalana przez celebrytów, a jednocześnie krytykowana przez ekspertów, jako mogąca negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Na czym polega ta dieta? Jakie są jej wady i zalety? Czy powinniśmy ją stosować? Przeczytacie o tym w poniższym artykule.

Na czym polega dieta Dąbrowskiej?

Dieta Dąbrowskiej została opracowana przez Ewę Dąbrowską, specjalistę do spraw chorób wewnętrznych, jako detoksykacja mająca na celu wydalenie nadmiaru wody i pozbycia się toksyn. Jest postem owocowo-warzywnym, stosowanym jako dwuetapowy program odchudzania. Początkowo, ten efekt tracenia wagi miał być jedynie skutkiem ubocznym, teraz jednak to on najbardziej przemawia do większości stosujących tę dietę osób. Zanim jednak zdecydujemy odchudzać się w ten sposób, skonsultujmy się z lekarzem lub zaufanym dietetykiem

Dieta dr Dąbrowskiej polega na spożywaniu wyłącznie warzyw i niektórych owoców przez około 6 tygodni. Podczas jej stosowania, codziennie je się trzy posiłki i dwie przekąski o łącznej kaloryczności od 400 do 600 kalorii. Wszelkie spożywane posiłki powinny być jak najmniej przetworzone, a więc jedynie gotowane na parze lub pieczone, w dodatku doprawiane wyłącznie naturalnymi ziołami, nigdy nie solą. Spożywane napoje powinniśmy ograniczyć do wody niegazowanej, naturalnych herbat ziołowych i wywarów warzywnych.

Warzywa i owoce, jakie możemy jeść podczas postu to:

  • cebula,
  • por,
  • wszystkie zioła,
  • sałata,
  • ogórki,
  • cukinia,
  • brokuły,
  • kalafior,
  • pomidor,
  • papryka,
  • bakłażan,
  • buraki,
  • rzodkiew,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • jabłka,
  • grejpfruty,
  • cytryny,
  • jagody.
Chcesz dowiedzieć się więcej? Może spróbuj diety ketogenicznej?

Dieta ketogeniczna nie jest dla ciebie? Przeczytaj o diecie kopenhaskiej.

Jakie są wady i zalety diety Dąbrowskiej?

Post Dąbrowskiej jest dietą zdecydowanie kontrowersyjną. Z jednej strony, przynosi szybkie efekty co do spadku wagi, z drugiej jednak – eksperci ostrzegają przed tak niskim spożyciem kalorii oraz tak drastycznym ograniczaniem potrzebnych nam składników odżywczych takich, jak tłuszcze i białka. Przed zastosowaniem takiego rozwiązania, warto więc skonsultować się z lekarzem. Trzeba też pamiętać, że diety tej nie powinny stosować osoby chorujące na:

  • cukrzycę typu 1,
  • choroby nerek,
  • nowotwory,
  • anemię,
  • choroby układu krążenia,
  • choroby układu oddechowego,
  • gruźlicę,
  • nadczynność tarczycy,
  • choroby genetyczne,
  • depresję,
  • zaburzenia odżywiania.

Zalety diety Dąbrowskiej

Dieta Dąbrowskiej niewątpliwie ma swoje zalety.

  • Szybki spadek wagi. To jeden z decydujących czynników, który przekona wiele osób do tego rozwiązania. Podczas diety warzywno-owocowej, szczególnie w jej pierwszych tygodniach, będziemy szybko zrzucać z wagi.
  • Poprawa stanu cery.
  • Oczyszczenie organizmu z toksyn.
  • Wzmocnienie odporności.
  • Pozbycie się dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Wady diety Dąbrowskiej

  • Zbyt niska kaloryczność. Nasz organizm nie jest przystosowany do tego, aby każdego dnia normalnie funkcjonować przy spożyciu na poziomie zaledwie 400-600 kalorii.
  • Brak składników odżywczych. Jedząc tak mało, a jednocześnie ograniczając to, co spożywamy jedynie do niektórych warzyw i owoców, zupełnie pozbywając się z diety na przykład tłuszczy, nie dostarczymy sobie koniecznych składników odżywczych.
  • Zbyt mała liczba posiłków. Spożywanie zaledwie 3 posiłków dziennie będzie prowadzić do ogólnego osłabienia organizmu.
  • Rozregulowanie metabolizmu. Stosowanie tak niskokalorycznej diety może doprowadzić do bardzo szybkiego pojawienia się niepożądanego efektu jo-jo.
  • Do skutków ubocznych mogą też należeć osłabienie, utrata odporności, bóle głowy, stawów, zaburzenia hormonalne i termoregulacji, biegunki, wypadanie włosów.
Nie przepadasz za gotowaniem? Przeczytaj o diecie pudełkowej.

Co może pomóc w odchudzaniu? Poznaj zioła na odchudzanie.