Grzybiarze zacierają ręce po deszczu i z ochotą udają się do lasu na grzybobranie. Następnie, cieszą się całymi koszami zbiorów. Co z nimi zrobić? Najlepiej ususzyć, aby dodały smaku i zapachu do wigilijnych potraw, zupy grzybowej, czy ulubionego sosu. Jak odpowiednio zasuszyć grzyby? Jakie rodzaje najlepiej nadają się do suszenia? Co należy wiedzieć o tym procesie? Na te pytania odpowiadają specjaliści z hurtowni grzybów Muchomor.

Jakie grzyby nadają się do suszenia?

Przede wszystkim, warto wiedzieć, że nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia. Robaczywe należy bezwzględnie wyrzucić. Zbiory mające przejść ten proces muszą być świeże i zdrowe. Warto też pamiętać o tym, że nie mogą być zbyt małe, gdyż podczas suszenia i tak zmniejszają swoją objętość. Najczęściej wybieramy borowiki, podgrzybki, kurki i kanie. Jak przygotować grzyby do suszenia? Proces czyszczenia jest dość czasochłonny, gdyż kapelusze i trzony mają przeczepione do siebie resztki igliwia czy piasku. Nie można ich myć wodą, a jedynie czyścić szczoteczką. Także sam sposób transportowania grzybów jest ważny (najlepiej zbierać je do wiklinowych koszy).

Grzyby możemy suszyć na kilka sposobów – w piekarniku, tradycyjnie na nitce, w specjalnej suszarce, rozłożone na grzejniku lub na słońcu na kamieniach. Odważni nawet suszą je na kaloryferze. Następnie przechowuje się w pojemnikach. Czasem jednak zdarza się, że nie mamy zbyt wiele czasu na suszenie grzybów. W takiej sytuacji możemy nasz zbiór sprzedać firmie zajmującej się skupem i przetwórstwem grzybów. Jedną z nich jest hurtownia Muchomor prowadzona przez Dawida Janickiego.

Hurtownie grzybów

Nie każdy miłośnik grzybów ma czas i chęci, żeby zajmować się ich suszeniem. Wtedy warto zakupić je w hurtowni. Są też osoby bardziej lubiące grzyby świeże, które od razu można poddusić lub podsmażyć na patelni. Jednak nie wszyscy czują się pewnie w samodzielnym zbieraniu. Zakupy w hurtowni rozwiązują i ten problem, firmy tego typu dysponują bogatym wyborem świeżych lub mrożonych grzybów.

Niektórzy grzybiarze, tak kochają swoją pasję, że zbierają grzybów w nadmiarze, po czym chętnie je odsprzedają hurtowniom. Inni zbierają tylko na własne potrzeby, a jeszcze inni kupują gotowe. Dla każdego znajdzie się coś ciekawego. Ważne, aby ci, którzy je skupują, marynują czy suszą robili to z pasją. Jeżeli interesują cię najlepsze grzyby suszone, świeże czy mrożone i ich cudowny smak, konieczni udaj się do Hurtowni grzybów Muchomor. Jest to firma znajdująca się w w Bytnicy, w województwie lubuskim.

Oferta hurtowni grzybów

Firma Muchomor zajmuje się skupem i przetwórstwem grzybów. Dysponuje także ofertą sprzedażową, która obejmuje grzyby świeże, suszone oraz mrożone. Klienci mogą zdecydować się na maślaki, rydze, kurki, borowiki, podgrzybki. Głównymi odbiorcami produktów hurtowni są właściciele i właścicielki lokali gastronomicznych. Jednakże firma Dawida Janickiego obsługuje także wszystkie osoby potrzebujące hurtowych dostaw grzybów. Bez względu na to czy chodzi o wersje suszone czy też świeże.