Mąką, czyli produkt, który wytwarza się poprzez silne rozdrobnienie ziarna zbóż i innych roślin, wykorzystywany jest do wyrobu ciast i pieczywa. Istotne jest, aby był on najlepszej jakości. Taki możesz dostać w Młynie Handlowo-Usługowym. Z tego artykułu dowiesz się więcej na temat właściwości i zastosowania mąki pszennej i żytniej.

Co warto wiedzieć na temat mąki?

Warto wiedzieć przede wszystkim to, że im bardziej mąka jest biała, tym pieczywo, które jest z niej produkowane, jest delikatniejsze. Jednak charakteryzuje się ono również tym, że ma mniej błonnika i składników mineralnych. Im bardziej jest ten produkt oczyszczony, tym więcej w nim węglowodanów. W firmie Młyn Handlowo-Usługowy Rafałek możesz dostać mąki pszenne tortowe typ: 450, 500, 750 - chlebowe, 1850 - graham, a także żytnie 720, 1400 i 2000. Kompleksowo zaopatrzy rolnictwo. Zajmuje się także skupem zbóż. Do kupienia są także nawozy, dodatki i materiały paszowe oraz akcesoria rolnicze.

Jakie właściwości ma mąka pszenna i żytnia?

Produkt pszenny bogaty jest w skrobię. Mąka pszenna zawiera też dużo glutenu. Znajdują się w niej duże ilości białka i witamin z grupy B oraz minerałów. Warto wiedzieć, że to ile będzie w niej związków, zależy od stopnia oczyszczenia pszenicy. Żytnia charakteryzuje się tym, że ma niższy indeks glikemiczny. Dużo w niej potasu, manganu, magnezu, wapnia i cynku. Idealnie ona nadaje się np. do wypieku chleba. Takie wypieki pozbawione są barwników i konserwantów. Mają cudowny zapach i smak.