W polskiej kulturze chleb jest niemal nieodłącznym składnikiem śniadania i kolacji. Co więcej, wiele osób nie wyobraża sobie zjedzenie jego kromki bez choćby cienkiej warstwy pysznego masła lub innego smarowidła. Niestety, wiele tego typu produktów może szkodzić Twojemu zdrowiu! Czym się różni masło od miksu tłuszczowego i która opcja jest zdrowsza?

Czym smarujemy kanapki?

W Polsce najpopularniejsze smarowidła, które są łączone z tradycyjnym pieczywem to przede wszystkim:

  • Masło – produkt o zawartości tłuszczu mlecznego większej niż 80%. Nie może zawierać żadnych dodatków, wyjątek stanowią naturalne barwniki i sól.
  • Miks tłuszczowy – mieszanina masła i oleju roślinnego lub margaryny. Miks tłuszczowy może zawierać wymienione składniki w różnych proporcjach.
  • Margaryna – utwardzona emulsja wyprodukowana na bazie olejów roślinnych.

Dawniej popularnym smarowidłem był również smalec, lecz w dzisiejszych czasach nie jest już tak popularny. Pajda ze smalcem to przysmak serwowany w staropolskich restauracjach i na jarmarkach, rzadziej w domu.

Liczy się producent!

Masło czy miks? To pytanie zadaje sobie wiele osób, lecz choć miksy są demonizowane – bardzo często są zdrowsze niż masło. Ogromne znaczenie ma producent, a ściślej mówiąc to, co znajduje się w składzie miksu. Jeśli jest to dodatek wartościowego tłuszczu roślinnego, poprawia on właściwości masła:

  • zmniejsza udział nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • ogranicza zawartość złego cholesterolu,
  • ułatwia smarowanie (nawet bezpośrednio po wyjęciu z lodówki).

Wysokiej jakości miksy tłuszczowe można znaleźć między innymi w ofercie firmy Laktopol-A, która specjalizuje się w produkcji masła, miksów oraz produktach mlecznych w proszku. Dobry producent to nie tylko bezpieczny skład, ale również wyjątkowy smak i aromat smarowidła!

Co wybrać?

Wszystko zależy on indywidualnych preferencji smakowych. Najniżej oceniany jest skład margaryny, która często zawiera wiele szkodliwego tłuszczu. Pamiętaj, aby dokładnie czytać skład miksów i sięgać po te, które nie zawierają niebezpiecznych dodatków. Wiele osób obawia się, że masło i miksy mogą przyczyniać się do podnoszenia poziomu cholesterolu we krwi. Warto wiedzieć, że aby wysokiej jakości smarowidło miało negatywny wpływ na Twój organizm, musiałbyś zjadać pół kostki dziennie. Tak jak w przypadku każdego produktu spożywczego, umiar ma największe znaczenie. Zaleca się zjadanie około 20-25 g masła dziennie. Jest to bezpieczna ilość, która dostarcza do organizmu wiele wartościowych składników, między innymi niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.