Słody stosowane w przemyśle browarniczym to produkty o zróżnicowanej charakterystyce. Zdecydowanie najpopularniejszy jest jednak słód pilzneński, który wykorzystuje się w najchętniej wybieranym przez konsumentów piwie typu lager. Można go także użyć do produkcji whisky. Niezależnie od zastosowania kluczowa jest jakość wysuszonych ziaren konkretnych roślin zbożowych – najwyższą od lat zapewnia Soufflet Polska.
Jaki powinien być słód pilzneński?
Przygotowanie piwa to konieczność dopasowania właściwych surowców odpowiadających za smak i aromat trunku. Podstawą jest woda, do której dodaje się m.in. chmiele. Kluczowy jest jednak słód, którego ilość określa się poprzez oszacowanie zasypu. Może on w całości składać się np. ze słodu pilzneńskiego. Produkt ten oferowany przez Soufflet Polska jest przede wszystkim łagodny, a jego zastosowanie skutkuje przyjemnym, zbożowym aromatem i smakiem piwa. Cechą typową dla tego rodzaju słodu jest wilgotność mniejsza niż 5% i ekstraktywność wyższa niż 80%.
Przed zastosowaniem takich ziaren zbóż kluczowe jest ich ześrutowanie, czyli precyzyjne rozdrobnienie. Dopiero w tej postaci słód pilzneński stanowi podstawę dla różnego rodzaju piw. Powinien być on również odpowiednio czysty. Zgodność z restrykcyjnymi normami w tym zakresie gwarantuje Soufflet Polska, dostarczając swoim klientom wyłącznie najwyższej jakości produkt. Przekłada się to na smak i aromat trunków, do których przygotowania bazą był właśnie wspomniany słód pilzneński. Może być on wykorzystywany jednak nie tylko do produkcji piwa, ale też whisky. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
Gdzie wykorzystuje się słód pilzneński?
Rozwój przemysłu browarniczego doprowadził do powstania wielu gatunków piw. Popularny w Polsce trunek oferowany jest zarówno przez wielkie koncerny, jak i mniejsze zakłady rzemieślnicze. Wybrane rodzaje różnią się od siebie pod wieloma względami – głównie smakiem i aromatem, ale też zawartością alkoholu czy barwą. Wpływ na te parametry ma w dużej mierze zasyp, który może w całości składać się ze słodu pilzneńskiego. Oferowany przez Soufflet Polska surowiec z powodzeniem nadaje się do produkcji nie tylko piw typu lager, ale także innych gatunków.
Na bazie słodu pilzneńskiego powstaje też whisky. Nadaje on wysokoprocentowym trunkom charakterystycznego, lekko orzechowego posmaku. Wykonany zacier świetnie sprawdza się w produkcji napojów alkoholowych charakterystycznych dla Szkocji czy Irlandii. Niezależnie od typu przygotowywanej whisky, ważne jest, by użyć odpowiedniego słodu. Przy zachowaniu hurtowej produkcji firma Soufflet Polska gwarantuje jednocześnie wysoką jakość oferowanych surowców.