Mięso drobiowe cieszy się ogromną popularnością ze względu na swój delikatny smak, który zadowala nawet najbardziej wymagających znawców sztuki kulinarnej. Zdecydowana większość ludzi dania przyrządzane z tego rodzaju mięsa kojarzy przede wszystkim z kurczakami, kaczkami oraz gęsiami. Okazuje się jednak, że jednym z najszlachetniejszych i jednocześnie najsmaczniejszych gatunków jest mięso perlicze. Co warto o nim wiedzieć?

Charakterystyka mięsa z perliczki


Nie ulega żadnej wątpliwości, że mięso z perliczki ma wiele zalet. W pierwszej kolejności trzeba wspomnieć o tym, że jest niezwykle kruche i delikatne, a co za tym idzie, doskonale nadaje się zarówno do pieczenia, jak i do gotowania. Mięso perlicze charakteryzuje się najniższą, bo wynoszącą jedynie od 1,1 do 2,7%, zawartością tłuszczu. To zatem świetna propozycja dla wszystkich tych, którym zależy na utrzymaniu nienagannej sylwetki. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom dania z perliczki polecane są również sportowcom. W mięsie znajduje się bowiem bardzo duża ilość łatwo przyswajalnego białka.

Wbrew powszechnie panującej opinii wprowadzenie mięsa z perliczki do swojej diety, wcale nie wiąże się z ogromnymi wydatkami. Choć cena 1 kilograma jest oczywiście nieco wyższa niż w przypadku kurczaków czy indyków, to różnice są na tyle niewielkie, że nie powinny wpłynąć na ostateczną decyzję o zakupie. Szczególnie wtedy, gdy weźmie się pod uwagę wszystkie zdrowotne korzyści. Co jeszcze warto wiedzieć?

Formy podania mięsa perliczego


Choć perliczka rzeczywiście może kojarzyć się z daniami bardzo wykwintnymi, z którymi można spotkać się jedynie w dobrych restauracjach, to nie można wychodzić z założenia, że jej przygotowanie w warunkach domowych jest wyjątkowo trudne. Nic bardziej mylnego. Przygotowanie perliczki nie odbiega stopniem trudności od przyrządzenia kaczki czy gęsi. Mięso bez żadnych obaw może zostać poddane procesowi gotowania, pieczenia, duszenia czy smażenia, aczkolwiek ostatnia opcja wykorzystywana jest dość rzadko. Podając swoim gościom perliczkę, warto pamiętać jedynie o doborze odpowiednich dodatków. Mięso idealnie komponuje się przede wszystkim z sosami na bazie owoców.

Jak podkreślają specjaliści z firmy Star-drób, w przypadku mięsa z perliczki absolutnie nie zaleca się stosowania dużej ilości przypraw. Chodzi oczywiście o to, aby nie stłamsić naturalnego smaku, który znacząco różni się od walorów klasycznego drobiu. Jak zatem wyraźnie widać wprowadzenie perliczki do swojego jadłospisu wcale nie musi być ani trudne, ani tym bardziej kosztowe. Wystarczy zadbać o to, aby mięso pochodziło od najbardziej renomowanych dostawców, którzy szczególny nacisk kładą na ekologiczne formy hodowli.