Niewiele osób wie, że do dań typu fast food zliczany jest też kebab, który prawidłowo wykonany wcale nie musi być niezdrowy. Wręcz przeciwnie dostarczy organizmowi niezbędnej porcji białka, tłuszczu i węglowodanów, które pozwolą odzyskać siły do dalszych działań i utrzymać ciało w zdrowiu. Jak sprawdzić jakość tego niesamowitego arabskiego dania, które całkiem dobrze czuje się również w naszej polskiej rzeczywistości?
Czym jest kebab?
Kuchnia fast food kojarzy się prawie każdemu z nas z niezdrowymi ociekającymi tłuszczem i zapachem spalonego tłuszczu potrawami typu hamburger, hot-dog czy frytki. W przypadku kebaba najważniejszy jest profesjonalny sprzęt gastronomiczny. To on w połączeniu z wysokiej jakości mięsem odpowiedniemu przyprawieniu i ułożeniu mięsa „na ruszcie” pozwoli uzyskać aromatyczny, wyrazisty i kuszący wyglądem kebab – czyli dosłownie „obracające się pieczone mięso”. Kebab to potrawa wywodząca się z kuchni tureckiej, choć etymologia słowa kebab sugerowałaby całkiem inne jego pochodzenie. Kebab bowiem pochodzi od arabskiego wyrażenia „kabāb”, które nie znaczy nic więcej jak po prostu pieczone mięso.
Dobrej jakości kebab będzie wykonany na miejscu, praktycznie na oczach konsumentów, a nie przyniesiony z „zaplecza”, wyciągnięty z zamrażarki i odgrzany np. w mikrofalówce. Dobry szanujący się punkt gastronomiczny specjalizujący się w kuchni tureckiej i oferujący kebaby nie będzie „chował” rusztu na zapleczu. Ruszt do kebaba może być w wersji poziomej lub pionowej to swego rodzaju gwarancja jakości, dlatego jego chowanie mija się z celem, a z kolei jego brak powinien raczej powstrzymać amatorów dobrego, zdrowego jedzenia przed zakupem kebaba w miejscu, którym ciężko jest dostrzec „ślady rusztu”.
Od czego zależy smak dobrego kebaba?
Z założenia kebab jest zdrową potrawą opartą na mięsie baranim, które odpowiednio doprawione, przyprawione i układane na ruszcie warstwami. W Polsce ze względu na inną kulturę obyczajową i tradycje kulinarne niekiedy dopuszcza się zamianę mięsa baraniego na drobiowe lub wołowo-baranie, jako bardziej trafiające w kubki smakowe Polaków. Ważne jest jednak, aby użyte mięso było w płatach, ułożone starannie warstwami. Kebab to nie mięso mielone, dlatego, jeśli zamiast płatów mięsa dostrzeżesz na ruszcie mięso mielone, które skrawane jest na podobieństwo prawdziwego kebaba, daruj sobie jego próbowanie. Przykładem punktu gastronomicznego, który kultywuje tradycje kuchni tureckiej i przygotowuje kebaba zgodnie ze sztuką kulinarną, jest restauracja Kebab Dyktator we Wrocławiu.
Dobrze przygotowany zgodnie z tradycją kebab będzie podany w otoczeniu cienkiego ciasta (pita) podawanie ciasta w klasycznej bułce „od hamburgera” to nie tylko zwiększanie kaloryczności dania. Bułka w ogóle nie powinna pojawiać się w potrawie nazywanej kebabem, to złamanie tradycji, które powinno skutkować brakiem pozwolenia na nazywanie takiej potrawy kebabem. Prawdziwy kebab to płaty mięsa, pita i warzywa, powinny one stanowić znaczną część potrawy, a nie jedynie dodatek. Im więcej warzyw tym lepiej, pamiętajmy tradycyjny kebab to zdrowy posiłek, którego nie musimy unikać, pod warunkiem, że będzie wykonany zgodnie z recepturą, tradycjami.