Grzyby suszone są składnikiem wielu dań. Można je dodawać do pierogów z kapustą, bigosu, a już z pewnością nie może ich zabraknąć w tradycyjnej wigilijnej potrawie, jaką jest barszcz z uszkami. Wzbogacają każde danie o wyjątkowy smak i aromat. Mają także wiele wartości odżywczych. Sprzedażą grzybów suszonych pochodzących z lasów zachodniej i północnej Polski zajmuje się firma Polgrzyb z siedzibą w Skawinie.

Jakie gatunki suszonych grzybów można zamówić w Polgrzyb?

Firma ma w sprzedaży wiele gatunków grzybów suszonych w postaci krajanek oraz całych owocników. Oferuje m.in.: borowiki, podgrzybki, maślaki i koźlarze. Przedstawiciel Polgrzyb tak w skrócie opisuje działalność przedsiębiorstwa:

Już od ponad dwóch dziesięcioleci zajmujemy się konfekcją grzybów suszonych oraz sprzedażą. Ich partycjonowanie odbywa się pod stałym nadzorem doświadczonego grzyboznawcy. Zaopatrujemy odbiorców na terenie całego kraju. Gwarantujemy najwyższą jakość oferowanych produktów i atrakcyjne ceny.

Firma prowadzi również handel grzybami mrożonymi (borowiki, podgrzybki, kurki), które są dostępne w opakowaniach jednostkowych lub zbiorczych.

Borowik suszony czy podgrzybek brunatny?

Planując zakup suszonych grzybów, zwykle bierzemy pod uwagę te dwie opcje. Dlatego warto sprawdzić, czym charakteryzują się oba te gatunki. Czy mają podobny smak i można je dodawać do tych samych potraw?

Borowik szlachetny jest niezwykle aromatycznym grzybem. Charakteryzuje się dużą zawartością białka. Jest także źródłem fosforu, magnezu, potasu i żelaza. Ma szerokie zastosowanie kulinarne. Można go dodawać do kapusty, pierogów, sosów. Wspaniale podkreśla smak dziczyzny. A kilka suszonych borowików dodanych do barszczu nada mu niezwykłego aromatu.

Podgrzybek brunatny suszony ma delikatny, ale bardzo wyczuwalny smak i charakterystyczny, niezwykle przyjemny zapach. Z powodzeniem może zastąpić w potrawach inne rodzaje grzybów. Idealny do dań smażonych, pieczonych i duszonych.

W ofercie firmy Polgrzyb znajdują się także zawierające przeciwutleniacze suszone grzyby mun. Nie są one tak aromatyczne, jak borowiki czy podgrzybki, ale nadają się jako dodatek np. do zup. Co ciekawe, pod wpływem wody potrafią nawet kilkakrotnie zwiększyć swoją objętość.

Grzyby suszone to produkt, który warto wprowadzić do codziennego menu. Te wysokiej jakości, mające odpowiednie certyfikaty i atesty można dostać w znajdującej się na południu Polski firmie Polgrzyb.