Jajko to źródło pełnowartościowego białka. Jest to produkt niskokaloryczny. Warto wiedzieć, że zmniejsza on uczucie głodu na wiele godzin. Zawiera dużo witamin, składników mineralnych, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Występują w nim także antyoksydanty. Ferma Drobiu Kałużny dostarcza najwyższej jakości jajka. Z tego artykułu dowiesz się, jak je przygotować, aby były zdrowsze.

Poznaj sposoby przygotowywania jajek, które sprawiają, że stają się one zdrowsze

Zdrowe jajka to te, które są najwyższej jakości.

Takie produkty mają swoje oznaczenia jest to litera A.

– mówi specjalista z Fermy Drobiu Kałużny. Warto do ich przygotowania używać odpowiedniego tłuszczu. Doskonałym wyborem będzie oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Możesz też zdecydować się przyrządzić jajka, bez jej użycia. Ta opcja polecana jest dla osób, które chcą zmniejszyć kaloryczność potrawy. Dobrym pomysłem jest połączenie jajek z warzywami. Taki posiłek będzie zawierać mnóstwo witamin i błonnika. Warto sobie też uświadomić, że gotowanie tego produktu, umożliwia zabicie chorobotwórczych drobnoustrojów. Aby potrwa z nim była zdrowsza np. jajecznica, zmniejsz liczbę żółtek.

Czy sposób gotowania i przygotowania jajka może mieć wpływ na jego zestaw składników odżywczych?

Przykładowo żółtko ma wyższą zawartość kalorii i tłuszczów niż jego białko, znajduje się w nim więcej witamin i minerałów. Produkt ten ugotowany na twardo posiada niską zawartość tłuszczów. Bogaty jest w ryboflawinę, selen. Warto wiedzieć, że w jajkach znajduje się wiele aminokwasów takich jak np. cystyna, metionina, lizyna, leucyna, izoleucyna, treonina, tryptofan. Są one także źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Należy sobie uświadomić, że ich spożywanie może zapobiec wielu chorobom. Niezbędnym składnikiem odżywczym, które jest w nich zawarty, jest cholina. Jest ona niezbędna dla zdrowia człowieka. Szczególnie istotna jest podczas ciąży, karmienia piersią. Ponadto również korzystnie wpływa na rozwój płodu.