Karagen jest węglowodanem ekstrahowany z czerwonych wodorostów morskich. Znajduje niezwykle szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jak substancja zagęszczająca, stabilizująca, żelująca. Pozwala nadać przetworzonym produktom określoną konsystencję. Produkcją karagenu zajmuje się sprawdzona firma Eurogum Polska. W tym artykule dowiesz się więcej na temat tej substancji oraz poznasz jej bogate zastosowane w branży spożywczej – zapraszamy do lektury!

Czym dokładnie jest karagen?

Przemysł spożywczy w odpowiedzi na potrzeby klientów, chce każdemu produktowi nadać jak najlepszy wygląd i konsystencję. Za tą drugą właściwość bardzo często odpowiada karagen, będący węglowodanem (polisacharydem), pozyskiwanym z czerwonych alg (Rhodophyceae), które występują naturalnie u wybrzeży Ameryki Północnej, Europy i Wielkiej Brytanii. Proces produkcji karagenu, będącego cząsteczką galaktozy siarczanowej polega na ekstrakcji i jest znany od bardzo dawna. Swoją ogromną popularność i szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, karageny zawdzięczają to dzięki nadawaniu produktom spożywczym określonych właściwości. Działają żelująco, stabilizująco, emulgująco i teksturotwórczo. Jest uważany za 100% produkt naturalny.

Zastosowanie karagenu w przemyśle spożywczym

Karagen najczęściej jest stosowany jako środek wiążący wodę i teksturator w żywności, ja np. w przypadku pieczywa czy wędlin. Używany jest także w karmach dla zwierząt domowych, a  także w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Karagen produkowany przez firmę Eurogum Polska oznaczany jest numerem E407 i jest szeroko stosowany w przetwórstwie mleczarskim, jak np. w deserach czy kakao, a także w przemyśle mięsnym, czyli w parówkach, pasztetach czy wędlinach. Dzięki niedużemu dodatkowi tej substancji podczas procesu produkcji można znacząco poprawić właściwości końcowe spożywczego produktu finalnego, jak np. zapobiec rozwarstwianiu ciasta czy konsystencji różnych produktów spożywczych, a także spulchnić ciasto przeznaczone na wypieki cukiernicze.

Karagen nie ma smaku ani zapachu i nie jest trawiony przez organizm człowieka. W związku z tym, zaliczany jest do frakcji błonnika pokarmowego. Dodatkowym zastosowaniem karagenów, jest także wypełnianie produktów spożywczych, co jest możliwe dzięki byciu świetnym zamiennikiem tłuszczu. Powszechnie jest stosowany w produktach typu „light”. Ponadto, stosowanie tej substancji sprawia, że produkt spożywczy na ulepszony profil smakowy i odczucie w ustach. Wybierając produkty doświadczonej i sprawdzonej firmy Eurogum Polska z Warszawy, do których oprócz karagenu zalicza się także alginian sodu i wapnia można mieć pewność, że zyskuje się najwyższej jakości produkty, które spełnią oczekiwania producentów z branży spożywczej. chcących zapewnić jak najlepszą jakość oferowanych przez siebie produktów.

oferta