Warzywa i owoce są kluczem do zdrowia. Dostarczają one organizmowi witamin, minerałów, błonnika, antyoksydantów i innych cennych związków. Aby w pełni korzystać z tych dobrodziejstw, warto nie tylko zwiększyć ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, ale również zwrócić uwagę na ich jakość. Poniżej podpowiadamy, jak kupować warzywa i na co zwracać uwagę.

Zakupy w sklepie

Pierwszym krokiem do udanych warzywno-owocowych zakupów jest znalezienie dobrego sklepu. Jeśli więc chodzisz na zakupy do marketu, lecz często widzisz zwiędnięte lub nadpsute rośliny, lepiej rozejrzeć się za lokalnym warzywniakiem. Małym sklepom bardziej zależy na pozytywnej opinii klientów, tak więc bardziej dbają o towar dobrej jakości.

W ocenie jakości produktów warto zdać się na swoje zmysły - wzrok, węch, dotyk. Warzywa dobrej jakości nie powinny być przywiędnięte, zwiotczałe, pożółknięte, a ich powierzchnia uszkodzona. Lepiej nie sięgać po rośliny, które noszą ślady pleśni, nawet jeśli są w przecenie. Jej obecność świadczy o tym, że cała roślina jest już zainfekowana. Świeżość niektórych warzyw można też ocenić po wyglądzie liści, np. rzodkiewki, botwinki, kalafiora itp. Jeśli są zielone i jędrne, to dobry znak. Oto inne zakupowe wskazówki:

  • Nie rób dużych zapasów warzyw i owoców. Im dłużej są one przechowywane, tym więcej tracą na wartości.
  • Staraj się kupować warzywa sezonowe. Takie produkty świetnie smakują i są tańsze niż ich odpowiedniki sprzedawane poza sezonem. Poza tym z ich logistyką jest związana mniejsza emisja gazów cieplarnianych.
  • Uważaj na warzywa zapakowane w plastik. Szybciej się one psują, tak więc zanim włożysz produkt do koszyka, oceń go. Warzywa zapakowane w plastik najlepiej kupować tylko ze świeżych dostaw.

Zakupy u dostawcy

Najlepszym sposobem na zakup dobrych produktów jest znalezienie odpowiedniego dostawcy warzyw i owoców. Firmy takie jak Mirosław Chwał Firma Produkcyjno-Handlowo-Usługowa Fruttico dbają o jakość swoich warzyw i owoców na każdym etapie. Jak to wygląda w praktyce? Firma Fruttico współpracuje z lokalnymi rolnikami, którzy są zobowiązani do dokładnego nadzoru jakości oraz świeżości produktów. Warzywa są ścinane w dniu dostawy do klienta. Zapewnia to maksimum świeżości i minimalne ryzyko utraty cennych związków. Pakowanie i konfekcjonowanie odbywa się na nowoczesnym liniach produkcyjnych, natomiast transport jest szybki, bezpieczny i do jego celu używa się odpowiednio przygotowanych pojazdów. Firma z powodzeniem działa od 2005 roku, potwierdzeniem wysokiej jakości usług jest liczne grono zadowolonych klientów, a także certyfikaty (GlobalGAP oraz HACCP - w trakcie wdrażania).