Nierozerwalnie kojarzy się z jesiennymi miesiącami. Występuje zarówno w postaci jadalnej, jak i ozdobnej. Z tego charakterystycznego pomarańczowego warzywa możesz przygotować lampiony na Halloween, ale również pyszne i bogate w składniki odżywcze potrawy na słodko czy na słono. Aby dostać się do jego miąższu, musisz najpierw pozbyć się skórki. Zapoznaj się z naszym poradnikiem i sprawdź, jak obrać dynię. Przeczytaj i dowiedz się, jak wykorzystać obierki.  

Dynia – popularne gatunki i ich właściwości

Jesień to prawdziwy sezon na dynię. W tym czasie można przygotować z jej miąższu pyszne dania – na słodko, wytrawnie i jako przetwór do słoików. Skorupka zaś to fantastyczny element dekoracyjny, szczególnie pod koniec października podczas przygotowań do Halloween. Zanim wykorzystamy warzywo prosto z targu lub specjalistycznej hurtowni, to powinniśmy poznać właściwości poszczególnych gatunków – a jest ich nawet 45! Różnią się od siebie kolorem, wyglądem, a przede wszystkim smakiem.

Do najpopularniejszych odmian należą:

  • Dynia zwyczajna – osiąga spore rozmiary, a jej skórka ma soczyście pomarańczową barwę. Jest najmniej słodkim gatunkiem, ale świetnie odnajduje się we wszelkiego rodzaju przetworach.
  • Dynia Hokkaido – charakteryzuje ją wyjątkowy kształt i ciemnopomarańczowa skorupka. Lekko orzechowy i zwarty miąższ można spożywać wraz ze skórką.
  • Dynia piżmowa – warzywo o gruszkowym kształcie i bardzo jasnej skórze. Jej słodkawy smak sprawia, że jest wyjątkowo uniwersalna.
  • Dynia makaronowa – wyróżnia ją lekko podłużny kształt oraz żółta skórka. Zapachem może przypominać melona. W kuchni ma szerokie zastosowanie – od sosów po desery oraz ciasta.
  • Dynia ozdobna – ma bardzo twardą skórkę i miąższ, dzięki czemu jest odporna na uszkodzenia i nadaje się do długiego przechowywania. Sprawdzi się jako dekoracja domu.  

rodzaje dyni

Sposoby na obranie dyni ze skórki

Wiesz, już jakie gatunki warzywa możesz najczęściej znaleźć w sklepach spożywczych oraz znasz właściwości poszczególnych okazów. Czas dowiedzieć się, jak wygląda obieranie dyni. Na początku warto zaznaczyć, że część odmian można spożywać ze skorupką, są to np. Delicata, Kabocha, Hokkaido, Sweet Dumpling i dynia piżmowa. To czy należy pozbywać się skórki, zależy zazwyczaj od jej twardości.

Jak obrać surową dynię ze skórki? Oto instrukcja krok po kroku:

1. Na początek za pomocą ostrego i dużego noża wytnij ogonek oraz końcówkę warzywa z drugiej strony. Zachowaj szczególną ostrożność, ponieważ są to bardzo twarde części dyni.

2. W następnym etapie przekrój dynię na pół. W tym celu połóż ją na stabilnym podłożu i przetnij bardzo ostrożnie. Pamiętaj o naostrzeniu noża!

3. Później należy przystąpić do usuwania pestek. Najwygodniej wykonać tę czynność łyżeczką. Świetnie sprawdzi się ta przeznaczona do melona. Nasiona dyni warto wykorzystać w kuchni – wystarczy je umyć oraz wysuszyć. Ziarna można również wyłuskać, uprażyć i spożywać bez obróbki.  

4. Przechodzimy do czynności właściwej, czyli obierania dyni ze skórki. Można do tego wykorzystać mały nożyk lub obieraczkę do warzyw. Warto zaznaczyć, że druga opcja jest zdecydowanie bezpieczniejsza. Jeśli wybraliśmy dość duży okaz, to warto go wcześniej podzielić na mniejsze części. Do krojenia dyni należy użyć ostrego narzędzia. Teraz można przystąpić do obróbki warzywa np. przygotowania zupy typu krem.

Powyższy sposób należy do szybkich, ale dość wymagających. Jeśli masz więcej czasu, to postaw na obieranie pieczonej dyni. Dzięki temu dużo łatwiej pozbędziesz się skórki z warzywa. W tym celu wystarczy pokroić wybrany okaz na mniejsze części i piec je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. pół godziny. Po ostudzeniu można dużo prościej pozbyć się skorupki, która odchodzi od miąższu.   

obieranie dyni

Obieranie dyni – jak wykorzystać skórkę?

Z miąższu warzywa można przygotować wiele różnych potraw – od prostych zup i sałatek, przez placki oraz makarony, po desery czy wypieki. Jak się okazuje, również skórka z dyni jadalnej ma swoje zastosowanie w kuchni. Do obierek można dodać odrobinę oleju z solą, całość rozłożyć na blaszce i piec przez ok. 30 minut w 200 stopniach. W ten sposób uzyskamy dyniowe chipsy, które można uzupełnić sokiem z limonki oraz płatkami chili.

Do zrealizowania przepisu na smażoną skórkę z dyni potrzebujesz jedynie obierków z odmiany Hokkaido, kurkumy, pieprzu oraz oleju. Pamiętaj jednak, aby przed obraniem warzywa, dokładnie wyszorować skorupkę. Następnie pokrój ją w bardzo cienkie słupki, opłucz w wodzie i obtocz w przyprawach. Smaż skórki na głębokim tłuszczu jak frytki, aż będą złotobrązowe. Na koniec odsącz gotową przekąskę na papierowym ręczniku i podawaj z odrobiną soli.

Zobacz też: Pieczona dynia – jak upiec i do czego ją wykorzystać?