Wysokiej jakości mleko to składowa wielu czynników. Powszechnie przyjęło się stwierdzenie, że wydajność i skład mleka w dużej mierze zależą od tego, jak krowa się odżywia. Faktem jest, że zbilansowana dieta krowy przyczynia się do wytwarzania wysokiej jakości mleka. To jednak nie wszystko. Dużą rolę odgrywają także czynniki genetyczne i środowiskowe. O czym to nam mówi? Jak wybrać wysokiej jakości mleko?

Wysokiej jakości mleko – wymagania

Podawane do dystrybucji mleko krowie powinno spełnić ustalone wymagania. Przede wszystkim liczba znajdujących się w nim drobnoustrojów nie może przekraczać 100 tys./ml, natomiast liczba komórek somatycznych nie powinna być większa niż 400 tys./ml. Ważnym elementem jest również kwasowość mleka, która musi mieścić się w przedziale od 6 do 7° SH. Gospodarstwa podczas produkcji również powinny przestrzegać kilku istotnych zasad. Po pierwsze muszą być wolne od gruźlicy i brucelozy. Ponadto nie wolno stosować żadnych substancji hamujących, a także nie można fałszować mleka wodą.

Czynniki genetyczne

Pełnowartościowe mleko pochodzi od zdrowych krów. Na wydajność tych zwierząt w dużej mierze wpływają czynniki genetyczne. Te dotyczą samej krowy – jej rasy, typu użytkowego oraz odmiany. Obecnie przeprowadza się wiele badań, które mają ustalić, jakie warunki powinna spełniać krowa, by mogła wytwarzać najwyższej jakości mleko. Czynniki genetyczne mają wpływ także na skład mleka. Warto pamiętać, że poprawa genów krowy może zająć wiele pokoleń. Producenci mleka muszą zatem zwracać szczególną uwagę na czynniki środowiskowe.

Czynniki środowiskowe

Wytwarzanie wysokiej jakości mleka przez krowy zależy w dużej mierze od jej warunków bytowych. Czynniki środowiskowe zależą przede wszystkim od człowieka. Zaliczyć można do nich racjonalne żywienie krów, zapewnienie odpowiednich norm higienicznych oraz sprawności urządzeń udojowych. Odpowiednia pielęgnacja zwierząt może w znacznym stopniu wpłynąć na poprawę jakości i składu mleka.

Jak wybrać wysokiej jakości mleko?

Wybierając na sklepowych półkach mleko, powinno się zwrócić uwagę na jego wartość odżywczą, cechy sensoryczne oraz czystość mikrobiologiczną. Wszystkie te cechy spełnia Strzelecka Spółdzielnia Producentów Mleka. Mleczarnie produkując mleko, szczególną uwagę zwracają na jego jakość. Produkty spożywcze powinny być proste i smaczne. Połączenie pełnowartościowych składników z naturalnym smakiem jest kluczem do sukcesu, zwłaszcza w przypadku mleka.