Chociaż naleśniki wydają się banalnie prostym daniem, które może bardzo szybko zrobić, to zadanie może okazać się dużo bardziej skomplikowane. Jak zrobić pyszne idealne ciasto na naleśniki? Czy każdemu przypadnie ono do gustu? Jeśli zastanawiasz się, jakich składników, w jakich proporcjach użyć do zrobienia pysznych naleśników, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł.

Jak się robi naleśniki?

Naleśniki to szybkie w wykonaniu i powszechnie lubiane danie, które możemy podawać zarówno na słono, jak i na słodko, na zimno i na ciepło. Uzyskanie idealnego ciasta jest jednak często trudniejszym zadaniem, niż moglibyśmy przypuszczać. Jednak jeśli jemy je często, warto z nim poeksperymentować i znaleźć takie proporcje składników i sposób przygotowania, który sprawi, że nasze naleśniki będą idealnie cienkie i lekko chrupkie na brzegach.

Przepis na naleśniki wydaje się krótki i nieskomplikowany. Zawiera jedynie pięć składników (do kupienia w każdym sklepie spożywczym), które należy ze sobą wymieszać do uzyskania płynnego ciasta, które następnie wylewamy na patelnię i smażymy. Możemy znaleźć jednak wiele różnych wariantów tego przepisu, które odrobinę zmieniają ilość poszczególnych składników, co przekłada się później na rodzaj otrzymanego ciasta.

Jak zrobić idealne naleśniki?

Oczywiście, to jakie naleśniki będą nam smakować najbardziej, zależy od indywidualnego gustu. Zazwyczaj jednak nie chcemy, aby były one zbyt grube czy gumowane. Trzeba jednak uważać także, aby nie przesadzić w drugą stronę – jeśli nasze ciasto na naleśniki będzie zbyt rzadkie, będą się one rwały i rozpadały przy próbach przewrócenia ich na drugą stronę. Aby było idealnie zrównoważone, polecamy wykonać je według poniższego przepisu.

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • woda gazowana
  • szczypta soli
  • 40 g masła

Przygotowanie:

  1. Rozpuść masło. Możesz do tego użyć mikrofalówki lub kąpieli wodnej. Alternatywnie, możesz użyć oleju roślinnego, wpłynie to jednak na smak naleśników.
  2. Zmiksuj jajka i wodę. Dodaj do nich mąkę i przestudzone masło. Jeśli do robienia ciasta używasz blendera, możesz śmiało wsypać całą mąkę na raz, jeśli jednak robisz je ręcznie, najpierw ją przesiej i wsypuj stopniowo, intensywnie mieszając trzepaczką.
  3. Jeśli uważasz, że osiągnięte w ten sposób ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać do niego wody gazowanej. Powinno mieć ono konsystencję gęstej śmietanki.
  4. Kiedy uzyskasz gładką masę bez grudek, ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki – przynajmniej na godzinę, ale najlepiej na dobę.
  5. Patelnia do naleśników powinna być nieduża, a przed smażeniem pamiętaj o tym, żeby porządnie ją rozgrzać. Nie musisz używać dodatkowego oleju do smażenia, wystarczy masło znajdujące się w cieście, możesz jednak jak najbardziej dodatkowo smarować nim patelnię.
  6. Wylewaj ciasto za pomocą chochli i rozprowadzaj je po patelni, unosząc ją i poruszając nad palnikiem.
  7. Nie smaż jednego naleśnika dłużej niż półtorej minuty, dłużej na pierwszej stronie niż po przewróceniu.

Wiesz już teraz jak zrobić naleśniki. Dobierz swoje ulubione dodatki i zajadaj się nimi. 

Jeśli klasyczne naleśniki już ci się znudziły, poznaj przepis na pyszne placki z dyni