Jabłka należą do grupy produktów, które spożywamy bądź też powinniśmy spożywać praktycznie codziennie. Powszechnie uważa się, że rosnące w naszym kraju owoce tego typu mają bardzo dobry wpływ na nasz organizm, jednak posiadają one także dużo więcej zalet, które warto poznać. Poznajmy najważniejsze z nich i dowiedzmy się, jakie są zalety spożywania jabłek.

Jabłka dobre dla naszego zdrowia

Jedną z największych korzyści, jakie niesie za sobą dla nas regularne spożywanie jabłek, są ich wysokie walory zdrowotne. Jabłka bowiem (podobnie jak innego rodzaju owoce, a także warzywa) posiadają spore ilości witamin i mikroelementów niezbędnych dla naszego organizmu. Jabłka stanowią także bogate źródło błonnika, który przyspieszy nasz metabolizm, a także zapobiega osadzaniu się resztek jedzenia w jelitach oraz niweluje zaparcia. Można zatem uznać, iż jabłka są dobrym rozwiązaniem dla osób chcących się nieco odchudzić. Oprócz tego owoce zawierają również duże ilości witaminy C wzmacniającej nasz układ odpornościowy. Warto wspomnieć też o tym, iż jabłka doskonale oczyszczają nasz organizm z różnego typu toksyn, ponieważ zawierają pektyny.

Różnorodność jabłek

Jak wiadomo, jabłka są dostępne w różnych odmianach, co również stanowi dużą zaletę, ponieważ każdy znajdzie wśród nich swój ulubiony typ, jeżeli chodzi o smak. W ofercie Gospodarstwa Sadowniczego „Nasz Sad” z Książenic znajdziemy między innymi odmianę szampion charakteryzującą się dość twardym miąższem oraz kwaskowatym smakiem. Oprócz tego firma należąca do Aleksandra Ofierskiego oferuje Państwu także jabłka w odmianach Ligol, które z kolei cechuje dość miękki miąższ oraz słodki smak. Wśród jabłek znajdziemy także odmiany Celesta, Gala Must, Jonagored, Jonagold, Golden Delicious czy Rubin. Oczywiście jest ich zdecydowanie dużo więcej, a rozpoznać je możemy nie tylko po samym smaku, ale również i kolorystyce, która dla każdego rodzaju jabłka jest nieco inna.

Jabłka sprawdzą się w każdej kuchni

Jabłka kojarzą nam się często także z owocami przeznaczonymi do wypieków, ponieważ stanowią one jeden z najważniejszych składników szarlotki czy jabłecznika. Dodaje się je również do drożdżówek oraz oczywiście do naleśników. Jabłka idealnie sprawdzają się także jako jeden z elementów różnego rodzaju surówek, a także nieodłączny dodatek do dań obiadowych (np. kaczka z jabłkami). Jeżeli chodzi o kulinarne zastosowanie tych smacznych owoców, to warto również wspomnieć, iż często są one jednym ze składników sałatek owocowych oraz innych deserów, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Soki jabłkowe oraz kompoty także cieszą się dużą popularnością podobnie jak i musy jabłkowe.