Mąka ekologiczna produkowana jest z ziaren, które uzyskane były z ekologicznych upraw. Obecnie na rynku pojawia się coraz więcej tego typu produktów, jednak nie zapominajmy, że poszczególne rodzaje mąki mogą znacznie się od siebie różnić. Warto zastanowić się nad wyborem najlepszej mąki, która idealnie sprawdzi się do przygotowywania potraw w naszej kuchni.

Czym różni się mąka biała od ciemnej?
Oczywiście z pewnością każdy wie, że mąka powstaje w wyniku rozdrabniania ziaren zbóż. Z kolei na kolor uzyskanej mąki ma wpływ stopień przemiału ziaren. Oczyszczanie ziaren odbywa się w wyniku usuwania okrywy nasienno-owocowej. Im więcej warstw zostanie usuniętych, tym bielsza będzie uzyskana w procesie mąka. Biała mąka produkowana jest również w jednym z najstarszych młynów w Polsce -
Młynomag. W wyniku dokładnej obróbki pozbawiona została większej części otrębów, zarobków oraz warstwy aleuronowej. W efekcie czego mąka traci większość składników odżywczych, energii oraz siły życiowej. Mąka ciemna inaczej zwana również razową posiada dużo większą ilość składników odżywczych. Nie możemy zapominać o tym, że jakość ziarna wyprodukowanego w sposób ekologiczny ma wpływ na jakość otrzymanej z niej mąki.

Dostępne na rynku rodzaje mąk
Podział mąk na poszczególne typy odbywa się przy pomocy stopnia oczyszczenia ziarna. Określany jest przez miarę masy składników mineralnych, które powstają w wyniku próbki 100 kilogramów w danych warunkach. Tak określony typ wyrażamy w gramach. Oczywiście wraz z dokładniejszym oczyszczeniem mąki staje się ona uboższa w składniki mineralne. Najbardziej bogatym w witaminy typem mąki jest
mąka razowa, która w trakcie oczyszczania nie została pozbawiona wszystkich witamin. Oczywiście wybór typu mąki powinien odbywać się w zależności od jej wykorzystywania. Do ciasta biszkoptowego idealnie sprawdzi się mąka typu 450, czyli mąka tortowa. 

Do wypieku pieczywa powinniśmy zaopatrzyć się w mąkę chlebową, która określana jest typem 750. Bardzo popularnym typem mąki jest 500, czyli mąka poznańska. Posiada ona szerokie zastosowanie i wykorzystujemy ją na ciasto pierogowe, kluskowe czy też do zasmażek. Wybierając najlepszy dla siebie rodzaj mąki, zastanówmy się, do czego będziemy ją wykorzystywać. To pomoże znaleźć najlepszą mąkę do swojej kuchni!