Smażenie potraw na przepracowanym oleju może znacznie pogorszyć jakość potraw i walory smakowe osób spożywających posiłek. Aby zadowolić klientów oraz zadbać o ich zdrowie i smak przygotowanego jedzenia, należy regularnie wymieniać tłuszcze. Odbiorem zużytych olejów posmażalniczych i frytury zajmuje się firma Oileco z Warszawy. Na czym polega jej działalność? 

Zużyte oleje posmażalnicze

Oleje posmażalnicze lub frytura to mieszanka olejów roślinnych i zwierzęcych, powstających podczas smażenia potraw na głębokim tłuszczu. Ich największą ilość wytwarzają restauracje, hotele, bary i inne punkty gastronomiczne. Takie mieszanki zużytych olejów mogą być szkodliwe dla środowiska i niebezpieczne dla ludzi. Prawnie zabronione jest wylewanie olejów do kanalizacji. Zużyte oleje posmażalnicze należy oddać firmie zajmującej się odbiorem tego rodzaju odpadów. Taką działalność prowadzi firma Oileco z Warszawy oferująca odbiór: frytury, tłuszczy posmażalniczych, tłuszczu, zużytego oleju i zużytej frytury, a także utylizację tłuszczy i olejów oraz  czyszczenie separatorów substancji tłuszczowych. Lokale gastronomiczne, które skorzystają się takiej oferty, będą mogły sprawnie pracować, wywiązując się z przepisów prawa i dbając o bezpieczeństwo swoich klientów.

Kto może skorzystać z odbioru zużytych tłuszczów?

Zużyte tłuszcze posmażalnicze wyspecjalizowane firmy odbierają od wielu osób prowadzących działalność gastronomiczną lub taką, w której w jakimś stopniu korzysta się z tłuszczów i olejów. Największą grupę klientów stanowią właściciele restauracji, barów, food trucków i smażalni. Do grupy przedsiębiorstw, które korzystają z oferty odbioru zużytych olejów posmażalniczych, wliczają się także hotele, szkoły, przedszkola, szpitale oraz wszystkie te miejsca, w których działają kuchnie obsługujące dużą ilość osób. Zużyte tłuszcze muszą oddawać do odbioru piekarnie, cukiernie i inne przedsiębiorstwa, które wytwarzają produkty żywnościowe z wykorzystaniem takich składników.

Zalety odbioru tłuszczu posmażalniczego

Jest wiele zalet wynikających z odbioru zużytych olejów posmażalniczych, którym zajmuje się firma Oileco z Warszawy. Najważniejszą z nich jest konieczność zapewnienia klientom punktów gastronomicznych dostępu do świeżych, smacznych i zdrowych potraw poprzez regularne wymienianie tłuszczów do smażenia. Zadowolenie klienci z pewnością docenią jakość posiłków i ponownie wrócą do danej restauracji lub baru. Kolejną zaletą jest troska o środowisko naturalne. Zużyte oleje i tłuszcze mogłyby niekorzystnie na nie wpłynąć w przypadku, gdyby nie zostały zutylizowane, lecz wylane do kanalizacji. Z odbiorem tłuszczów posmażalniczych związana jest także konieczność pozostawania w zgodzie  przepisanymi prawnymi, które ustawodawca nałożył na właścicieli lokali gastronomicznych.