Wołowina jest jednym z najwyżej cenionych mięs na świecie. Jej doskonałe własności odżywcze oraz większa niż w innych gatunkach mięsa ilość przyswajalnego żelaza sprawiają, że jest chętnie wybierana przez świadomych konsumentów. Aby jednak mogła trafić na mięsne lady i sklepowe półki, najpierw musi wyjść z zakładu producenta mięsa wołowego. Skupem, sprzedażą i ubojem żywca wołowego zajmuje się firma Dawida Kacprzyka z Wodzisławia Śląskiego.
Dlaczego wołowina jest tak doceniana?
W surowe mięso wołowe, ze względu na jego światową renomę i swoisty prestiż, zaopatrują się niemalże wszystkie restauracje – to właśnie tam szlachetne części z rozbioru bydła są najchętniej zamawiane przez klientów bez względu na cenę dania. Należy do nich rostbef, który jest najdelikatniejszym w smaku fragmentem tuszy wołowej, oraz antrykot służący do przygotowywania soczystych steków. Producenci mięsa wołowego w swojej ofercie często posiadają również koninę – produkt, po który eleganckie restauracje sięgają równie chętnie, a to ze względu na fakt, że konina nie jest tak popularna jak inne rodzaje mięs. Jej wyjątkowy, słodkawy posmak pozwala na przygotowywanie niespotykanych dań, a wysoka zawartość białka w porównaniu do niskiej zawartości tłuszczu sprawia, że jest chętnie wybierana przez osoby dbające o sprawność fizyczną.
W wołowinę i koninę zaopatrują się również wszelkie sklepy mięsne i markety, oraz hurtownie i zakłady przetwórstwa spożywczego. Źródło pochodzenia danego gatunku mięsa jest niezwykle istotne, aby dane przedsiębiorstwo miało pewność, że jego produkt jest zdrowy, a mięso zostało pozyskane w sposób humanitarny. Mówi się bowiem, że na jego smak duży wpływ ma sposób, w jaki zwierzę zostało potraktowane przed ubojem, ponieważ hormony stresu mogą wpływać na jakość mięsa. Profesjonalnym ubojem żywca na terenie Wodzisławia Śląskiego zajmuje się firma Dawida Kacprzyka.
Jak wybrać odpowiedniego producenta wołowiny?
Chcąc kupić mięso ze sprawdzonego źródła kierujmy się doświadczeniem. Przedsiębiorstwo Dawida Kacprzyka działa w branży od 2011 roku, posiada więc wieloletnie doświadczenie w uboju oraz sprzedaży mięsa wołowego i koniny. Firma zajmuje się także skupem byków, jałówek i krów w atrakcyjnych cenach. Producent posiada stosowne pozwolenia na handel z krajami Unii Europejskiej i oferuje mięsa najwyższej jakości. Produkty przewożone są specjalistycznym transportem chłodniczym, dzięki czemu do klienta docierają nienagannie świeże, smaczne i gotowe do dalszego przetwórstwa.