Wędliny i mięso to ważna część piramidy żywieniowej Polaków. Są źródłem energii, białka i przede wszystkim – dobrze smakują. Aby jednak rzeczywiście cieszyć się pysznym mięsem, trzeba trafić na sklep, który w swoim asortymencie ma wędliny najwyższej jakości. Świadomy wybór ułatwi poznanie procesu produkcji wędlin. Czy każdy polecany sklep mięsny rzeczywiście ma w asortymencie wędliny dobrej jakości? Poznaj ofertę Zakładów Mięsnych "Podgórze"!

Skąd sklepy mięsne pozyskują mięso?

Kluczem do smacznej wędliny jest wysokiej jakości mięso. Często to pozyskiwane z innych krajów bywa ostrzykiwane wodą, by zwiększyć wagę. Nie jest wysokiej jakości i trudno oczekiwać, by końcowy produkt zachwycał smakiem. Sprzedaż hurtowa mięsa prowadzona przez lokalnych hodowców to sposób na pozyskanie wysokiej jakości surowca na smaczną wędlinę, jak przyznaje jeden z rzeźników Zakładów Mięsnych "Podgórze". Firma prowadzi także sprzedaż detaliczną mięsa i wędlin w wielu sklepach firmowych na terenie różnych miast.

Zanim produkt trafi do sklepu z wędlinami

Do produkcji wędlin używa się mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego. Najpierw musi zostać odpowiednio obrobione, czym zajmuje się rzeźnik. Mięso, w zależności od rodzaju, jest rozdrabniane lub w całości poddawane obróbce. Część zostaje przeznaczona również na sprzedaż mięsa w stanie surowym. Rozdrobnione stosuje się do produkcji kiełbas, z mięsa w kawałku powstanie szynka.

Mięso na wędliny wędzone przechodzi przez etap peklowania w przyprawach, dzięki czemu nabiera smaku. Najczęściej stosuje się majeranek, czosnek, pieprz, sól, liść laurowy. Proces ten ma różną długość, niektóre wędliny peklują się kilka dni, a inne nawet kilka tygodni. 

Następny etap to wędzenie, pieczenie. Uznany  producent najlepszych wędlin wędzi je prawdziwym dymem, co zapewnia charakterystyczny smak i aromat. Wędliny umieszcza się nad ogniem, gdzie wędzą się kilka do kilkudziesięciu godzin. Pasztety i wędliny o delikatniejszym smaku piecze się w piecu. Po odpowiednim czasie można rozpocząć sprzedaż wędlin klientom. Warto pamiętać, by zakupy robić jedynie w polecanym sklepie z wędlinami.

Dlaczego warto wybierać sprawdzone firmy prowadzące sprzedaż wędlin?

Sprzedaż mięsa i wędlin wysokiej jakości prowadzi firma Zakłady Mięsne "Podgórze". Stosowane technologie i sposoby produkcji zapewniły jej status firmy sprzedającej najlepsze wędliny w wielu lokalizacjach w Polsce. Wszystko to jest zasługą wysokiej jakości mięsa oraz receptur. 

Zakłady Mięsne "Podgórze" to zakład mięsny z wieloletnimi tradycjami, specjalizujący się w produkcji i sprzedaży wędlin oraz mięsa wołowego i wieprzowego. Firma oferuje zarówno hurtową sprzedaż mięsa i wędlin, jak i detaliczną. W asortymencie znajdują się kiełbasy cienkie i grube, rolady, pieczenie oraz wyroby z podrobów, takie jak kaszanka. Zakłady Mięsne "Podgórze" to także hurtownia mięsa i wędlin oraz producent kiełbasy wieprzowej. Firma dba o jakość swoich produktów, m.in. poprzez produkcję mięsa bez GMO oraz prowadzenie zakładów mięsnych eko. Zachęcamy do kontaktu i zapoznania się ze szczegółami całej oferty!