Owoce i warzywa w diecie redukującej tkankę tłuszczową to obowiązkowy element zdrowego i odchudzającego jadłospisu. Nie jest tak jednak wyłącznie dlatego, że zdrowe przekąski serwowane przez samą naturę są sycące – jako powód należy wymienić również pozytywny wpływ jabłek czy ananasów, ale również cukinii czy kalafiora na przemianę materii. Jakie owoce i warzywa warto włączyć do swojej diety, by już wkrótce móc cieszyć się imponującą sylwetką?

Owoce, które mają wpływ na odchudzanie

Owoce, które odchudzają – brzmi jak dietetyczna abstrakcja? Nic bardziej mylnego, a dowodem tego może być choćby soczyste, polskie jabłko. To przekąska bogata w błonnik, który zapewni uczucie nasycenia, ale również zmniejszy wchłanianie cholesterolu oraz obniży stężenie glukozy we krwi. Na uwagę zasługuje również grejpfrut, będący stałym elementem wielu diet redukcyjnych. Jego odchudzające działanie bazuje na cennych właściwościach oczyszczających z toksyn, a także dostarczających ludzkiemu organizmowi cennych witamin i minerałów.

Warto pochylić się też nad wspomnianym ananasem, który swoją dietetyczną moc zawdzięcza bromelainie – mieszaninie enzymów przyspieszającej przemianę materii. Wielbicielom słodkich i małych przekąsek przypadną do gustu jagody, obfitujące w selen, cynk czy miedź, a przy tym niskokaloryczne. Obok propozycji z polskich lasów i sadów uplasowała się nieco bardziej egzotyczna papaja, która przyspiesza spalanie białek. Do codziennego jadłospisu warto włączyć również moczopędne i zwiększające spalanie tkanki tłuszczowej kiwi. A na jakie warzywa postawić, by spotęgować zbawienny efekt działania owoców?

Jakie warzywa warto włączyć do diety odchudzającej?

Każda osoba, która rozpoczyna przygodę z odchudzaniem, powinna wiedzieć, że na jej talerzu musi lądować zdecydowanie więcej warzyw oraz owoców. I w tym przypadku można postawić na dary natury, które przyspieszą walkę z nadprogramowymi kilogramami. Listę otwiera seler – doskonała przekąska do sosu jogurtowego, która ma zbawienny wpływ zarówno na przemianę materii, jak i na system nerwowy oraz ciśnienie tętnicze. Do selerowych pasków można natomiast dołączyć słupki marchewki, cenne źródło antyoksydantów.

Na uwagę zasługuje również oczyszczająca z toksyn kapusta kiszona, pozytywnie wpływająca na trawienie cukinia oraz aromatyczna, a przy tym walcząca z tkanką tłuszczową papryka. Warto pamiętać, że lepiej stawiać na warzywa sezonowe. Dodatkowo należy unikać foliowych opakowań, które mają wpływ na świeżość i smak sadowniczych i polnych plonów. Bogaty wybór zawsze świeżych i jakościowych warzyw można znaleźć w sklepie warzywno-owocowym Zielony Koszyk. Jak widać, dieta może być nie tylko zdrowa, ale również smaczna, a przede wszystkim przynosząca szybkie i satysfakcjonujące efekty.