W dzisiejszych czasach spędzamy w kuchni mniej czasu, nierzadko stawiając na gotowe, nie zawsze zdrowe półprodukty. Tymczasem warto szukać szybkich i uniwersalnych rozwiązań kulinarnych, które są smaczne i ekspresowe w przygotowaniu. Poznaj przepis na uniwersalny farsz, który sprawdzi się i do pierogów, i do naleśników, a nawet do sajgonek. Co więcej, z powodzeniem możesz go zjeść również z makaronem.

Przepis na uniwersalny farsz

Kluczową rolę w tym przepisie odgrywa boczek wędzony, od którego należy zacząć przygotowanie. Około 300 gramów chudego boczku trzeba pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni bez użycia tłuszczu. Podstawowym produktem w uniwersalnym farszu jest również szpinak, który dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych, takich jak wapń, żelazo czy magnes. Nie można zapomnieć również o pokrojonych w kostkę pomidorach, będących źródłem witamin. A, C oraz K. Po usmażeniu boczku na patelnię należy wrzucić szpinak oraz pokrojone w kostkę pomidory. Po redukcji wody wystarczy doprawić farsz czosnkiem i pieprzem. Do przygotowanej potrawy nie wsypuje się soli, którą pod koniec smażenia należy zastąpić połową pokruszonej kostki półtłustego sera feta. Przestudzony farsz może być nadzieniem zarówno do pierogów, jak i do naleśników. Doskonale sprawdzi się również w sajgonkach, krokietach, a także z makaronem.

Jak wybrać boczek?

O ile wybór pomidorów czy szpinaków do uniwersalnego farszu nie powinien przysporzyć problemów, o tyle kiepskiej jakości boczek może zepsuć całe danie. Dlatego warto dowiedzieć się, jak wybrać ten mięsny produkt. Przede wszystkim należy sięgać po chude kawałki. Boczek ociekający tłuszczem nie tylko podniesie kaloryczność dania, ale może przyczynić się do uczucia nadmiernie pełnego żołądka. O świeżości boczku będzie świadczył przede wszystkim ciemnoczerwony kolor i świeży, wędzony zapach. Szczególną wagę powinno przywiązać się także do grubości skóry, która powinna być cienka i łatwo odchodzić od mięsa. Wysokiej jakości mięso można nabyć w rodzinnej firmie wędliniarskiej Aleksandria, która stawia na nowoczesne wyposażenie wysoki standard higieniczno-sanitarny, ale przede wszystkim na niekwestionowaną jakość i niepowtarzalny smak swoich wyrobów.

Jak widać, gotowanie może być zarówno szybkie, jak i pyszne. Wystarczy poszukiwać przepisów uniwersalnych i łatwych w przygotowaniu. Nie bez znaczenia będzie tu również jakość produktów potrzebnych do ugotowania pysznego dania.