Kuchnia włoska jest niezwykle popularna i uwielbiana przez smakoszy na całym świecie – w tym także w Polsce. Największym zainteresowaniem cieszy się bez wątpienia pizza, ale różnego rodzaju pasty charakterystyczne dla poszczególnych regionów Italii również są chętnie wybierane w restauracjach serwujących takie dania. Jednym z nich jest lokal Na Serio, który znajduje się w Białymstoku. Sprawdź, jakie specjały znajdują się w menu!

Przystawki i zupy po włosku – co warto wybrać?

Kuchnia rodem z Półwyspu Apenińskiego to m.in. szereg aromatycznych, orzeźwiających przekąsek, które dobrze jest zamówić przed skonsumowaniem dań głównych. Jedną z najpopularniejszych propozycji w tym zakresie jest zdecydowanie bruschetta. Charakterystyczną grzankę z dużą ilością oliwy, czosnku i pomidorów, a nierzadko także i ze świeżą bazylią, która jest typowym ziołem we włoskich potrawach, można otrzymać w białostockiej restauracji Na Serio.

Jak informują pracownicy lokalu, w menu dostępne są też arancini. Mające formę chrupiących kulek danie, które składa się głównie z ryżu i jest wzbogacone o mięsny sos, zapewnia wbrew pozorom masę doznań dla podniebienia. To kolejna z przystawek, którą można zamówić w Na Serio. W tej restauracji serwowane są ponadto rozmaite zupy nawiązujące do klimatu Italii.

Nie tylko pizza, czyli dania główne rodem z Włoch

Okrągły placek wysmarowany sosem pomidorowym, na którym kładzie się mozzarellę i bazylię, to typowe danie regionalne serwowane w Neapolu. Mowa o pizzy włoskiej – obecnie modyfikowanej na każdy możliwy sposób, tak, by swoimi smakami odpowiadała preferencjom konsumentów. W przypadku restauracji Na Serio goście mają do wyboru kilka ciekawych propozycji, a każda z nich nawiązuje do charakteru Italii. Jako dodatki występują tu wspomniana już mozzarella, ale też oliwki, ricotta, owoce morza, parmezan, a nawet bardzo aromatyczna, dojrzewająca wędlina salame.

Zdecydowanie warto zwrócić uwagę na dania główne w menu lokalu Na Serio. To typowe, włoskie propozycje, które przygotowane na podstawie tradycyjnych receptur pozwolą poczuć się niczym w słonecznej Italii. Risotto z zielonymi szparagami będące charakterystyczną potrawą z Rzymu czy policzki wieprzowe to pozycje obowiązkowe dla każdego miłośnika kuchni z Półwyspu Apenińskiego. W restauracji Na Serio dostępnych jest również wiele makaronów. To popularne pasty włoskie: spaghetti carbonara, ravioli z kozim serem i burakiem pieczonym czy proste, ale niezwykle smaczne i aromatyczne aglio e oglio. W karcie nie mogło zabraknąć też deserów takich jak klasyczne tiramisu.