Wybór tortu weselnego jest, obok decyzji dotyczącej fotografa i DJ-a, najważniejsza. Krojenie tortu stanowi przecież punkt kulminacyjny każdej imprezy weselnej, jest to pierwsze, małżeńskie zadanie Młodej Pary, na znak wspólnego budowania dalszego życia. Niektórzy mówią, że obecność tortu wróży słodkie życie świeżo upieczonym małżonkom. Jednak jak wybrać ten odpowiedni w niezliczonej ilości ofert dostępnych na rynku?

Wygląd

Tort weselny swoim wyglądem powinien pasować do stylu całego wesela i motywów przewodnich. Jeśli na przykład stawiamy na imprezę stylizowaną na typowo wiejskie wesele, oczywiste jest iż nasz tort nie powinien być klasyczny i przesadnie elegancki. Znacząca, o ile nie najważniejsza, jest kolorystyka. Ona w szczególności powinna odnosić się do kolorów przewodnich (jeśli na przykładowo kwiaty ozdabiające stoły są czerwone i ozdobione złotem, tort powinien zawierać czerwone i złote elementy).

Smak

Oprócz walorów estetycznych, do wyboru pozostaje nam również smak tortu weselnego. Większość szanowanych przedsiębiorstw, jak na przykład Przedsiębiorstwo produkcyjno - handlowo - usługowe  Zbigniewa Dołęgowskiego oferuje bardzo szeroki wachlarz możliwości, od czekoladowych po te  owocowe. Najlepszym, choć nie zawsze możliwym wyjściem, jest degustacja. Z reguły jednak wybór pada na torty śmietanowe czekoladowe oraz kawowe.

Torty angielskie

Torty w stylu angielskim, choć uważane za ciężkostrawne i za słodkie, cieszą się dość sporą popularnością. Charakteryzują się one tym, że pomiędzy piętrami nie ma tradycyjnych przerw. Daje to bardzo elegancki efekt. Zwieńczenie całości zazwyczaj stanowi figurka państwa młodych na samej górze tortu.

Torty piętrowe

Nieco innym wyjściem jest tort piętrowy. W tym przypadku każde piętro tortu jest osobno ustawione  na ozdobnym stelażu, co umożliwia lżejszą strukturę - dolne partie nie stanowią wsparcia dla tych górnych. Ponadto, kupując tort piętrowy mamy możliwość wyboru różnych smaków dla poszczególnych warstw, a także innych dekoracji.  Warto zwrócić uwagę na stelaż, ponieważ może on zaburzyć naszą koncepcją swoimi czesto niesamowicie bogatymi ozdobami.

„Nagie” torty

Opcją nieco bardziej nowoczesną są torty „nagie” (czyli nude). Ta opcja okazuje się niezwykle minimalistyczna, gdyż ciasto jest całkowicie naturalne. Zamiast dodatku lukrowych i śmietanowych dekoracji, cukiernik używa świeżych owoców sezonowych oraz kwiatów.

Tort z babeczek

Niektórzy decydują się na nietuzinkowe rozwiązanie jakim jest tort z babeczek. Ten trend raczej nie ma szans na wyparcie tortów tradycyjnych, lecz powoli zdobywa drobną grupę swoich fanów. Taki rodzaj wypieku daje cukiernikowi ogromne pole do popisu, nie tylko pod kątem estetycznym ale również smakowym. Dodatkowo babeczki są łatwe do podzielenia. Czasami na najwyższym piętrze stelażu umieszcza się niewielki torcik, aby podtrzymać tradycję krojenia przez parę młodą tortu weselnego.