Jajka są składnikiem, który niezbędny jest podczas przyrządzania różnego rodzaju potraw. Są nie tylko smaczne, lecz także pełne wartości odżywczych. Warto jednak kupować je tylko od pewnych dostawców, którzy należycie traktują swoje zwierzęta. Dobrym przykładem jest tu gospodarstwo Krzysztofa Borowika, który od 2001 roku dostarcza swoim klientom wysokiej jakości jaja wiejskie różnych rozmiarów. Sprawdź, co warto wiedzieć.

Dlaczego jajka stanowią ważne uzupełnienie codziennej diety?

Jeszcze niedawno panowała powszechna opinia o tym, że zawarty w jajkach cholesterol może prowadzić do przykrych konsekwencji zdrowotnych, takich jak udar czy zawał serca. Dziś wiadomo już, że cholesterol wytwarzany jest przede wszystkim przez wątrobę, a jego poziom we krwi w niewielkim stopniu zależy od diety. Za to średnie jajko dostarcza około 7 g białka, jest więc świetnym jego źródłem. Ponadto dostarczane z jajkami są różnorodne witaminy i składniki takie jak lecytyna, która działa przeciwmiażdżycowo.

Dlaczego warto wybierać jajka wiejskie?

Wielu osobom wydaje się, że przemysł jajeczny musi iść w parze z cierpieniem kur. Nie jest to prawdą – decyzja należy do konsumenta. Wiejskie jajka z wolnego wybiegu są o wiele lepszym wyborem niż kupowane przez wiele osób jajka z chowu klatkowego. Znoszące je kury całe życie spędzają w niewielkiej klatce, żyją w strachu i stresie. To sprawia, że jajka pochodzące z niehumanitarnego chowu negatywnie wpływają na zdrowie osoby, która je skonsumuje. Zupełnie inaczej wygląda to u kur wiejskich żyjących na gospodarstwach, które chodzą wolne, żyją spokojnie i dobrze się odżywiają. Jajka pochodzące od nich są znacznie zdrowsze, mają więcej wartości odżywczych, a konsumenci mogą mieć czyste sumienie, wiedząc, że żadna kura nie ucierpiała dla przemysłu.

Co warto wiedzieć, kupując jajka?

Poza tym, że powinno się wybierać tylko jajka z wolnego wybiegu, warto też kupować jajka świadomie. Te oferowane przez firmę Kupno-sprzedaż art. rolno-spożywczych Krzysztofa Borowika z Lipinek Szlacheckich dostępne są w różnych rozmiarach: małe (poniżej 53 g), średnie (53 g – 63 g), duże (63 g – 73 g) oraz bardzo duże (powyżej 73 g). Od razu widać, że jajka są świeże i wiejskie – mają różne barwy, a po rozbiciu widać intensywnie żółte żółtko oraz kremową konsystencję. Właściciel gospodarstwa deklaruje, że jego kury chodzą wolne i szczęśliwe, a ich życie pozbawione jest strachu i stresu. Dlatego jajka są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.