Suszone grzyby wyróżniają się trudnym do podrobienia smakiem i aromatem. Z tego powodu są szeroko wykorzystywane w polskiej kuchni. Wzbogaca się nimi dania mięsne, sosy, zupy oraz potrawy jednogarnkowe. Właściciele restauracji i punktów gastronomicznych używają suszonych grzybów różnych gatunków, w różnej formie. Jakiej? Tego dowiesz się, czytając nasz artykuł!
Jakie suszone grzyby są najbardziej cenione przez polskich restauratorów?
Tradycja grzybobrania jest mocno zakorzeniona w polskiej kulturze. Wspominał już o niej Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”. Za czasów PRL-u organizowano nawet zakładowe grzybobrania, które sprzyjały integracji pracowników i uruchamiały wśród nich zdrowego ducha rywalizacji. Dziś na grzyby chodzi ten, kto ma czas i wiedzę, które gatunki są jadalne, a które nie. Najlepsi restauratorzy oraz mniejsze punkty gastronomiczne zaopatrują się w suszone grzyby od sprawdzonych dostawców.
Jednym z nich jest firma Seweryn, która gwarantuje wysoką jakość towaru i stabilność dostaw. Aromatyczne, suszone grzyby można tu kupić przez cały rok. I to w każdej ilości! Jakie gatunki najlepiej sprawdzą się w kuchni? Polscy restauratorzy szczególnie mocno cenią sobie smak podgrzybków brunatnych, borowików szlachetnych, kurek, koźlarzy, boczniaków i pieczarek. Dużą popularnością cieszą się także mieszanki suszonych grzybów leśnych.
Pod jaką postacią używa się suszonych grzybów w restauracyjnej kuchni?
Na swoje prywatne potrzeby zazwyczaj tniemy grzyby na kawałki i suszymy je na nitce, w piekarniku lub specjalnych suszarniach. Potem do gotowania używamy suszonych kapeluszy oraz nóżek. W gastronomii stosuje się suszone grzyby w postaci:
krojonej – zwykle są to same kapelusze,
grysu grzybowego o frakcjach 1-3 mm, 3-6 mm, 6-9 mm,
mączki grzybowej,
pudru grzybowego.
Grzyby mielone dają restauratorom szerokie pole do popisu. Usprawniają przygotowywanie dań, służą do zagęszczania zup i sosów. Uwalniają przy tym niezwykle przyjemny aromat, co automatycznie zwiększa smakowitość potrawy w oczach klienta. Suszone grzyby w postaci mączki i pudru kupowane są chętnie także przez producentów gotowych dań, zup i sosów w proszku oraz mieszanek przypraw.
Zachęcamy do zapoznania się z bogatą ofertą suszonych grzybów w sklepie internetowym firmy Seweryn. Zapraszamy też do spróbowania produktów marki własnej tejże firmy – tradycyjnych przetworów Galicja.