Wykorzystanie mrożonek do przygotowywania zup, baz pod sosy, czy przystawki nie przystoi obiektom świadczącym usługi na najwyższym poziomie, dla których najważniejsze w kuchni są trzy rzeczy: wyrafinowany smak, zapach i wygląd potrawy. One stawiają na warzywa świeże. Jak spełnić najważniejsze wymogi związane z ich obróbką wstępną, jednocześnie nie wydłużając czasu oczekiwania na dania przygotowywane od podstaw?

Warzywa krojone w słupki, w kostkę lub wiórki

Warzywa krojone są jedną z podstawowych grup produktów wykorzystywanych na co dzień w gastronomii. W środku sezonu sprostanie dostarczeniu wysokiej jakości surowizny w formie półproduktów gotowych to nie lada sztuka. W przedsiębiorstwach zajmujących się sprzedażą pokrojonych świeżych warzyw, jak firma Przetwórstwo Spożywcze Piotr Krajniak, możesz mieć pewność, że oferta pod każdym względem będzie dopasowana do profilu działalności klienta. Oferowane jarzyny z własnych upraw, mogą być w całości, w plastrach, pokrojone w kostkę, słupki, czy wiórki. Dobrze jest zwrócić uwagę na ich proces przetwórczy. Ważne jest, aby linie produkcyjne były objęte pełną kontrolą wdrażanego systemu HACPP i służb sanitarnych.

Na co zwracać uwagę przy wyborze dostawcy warzyw do gastronomii?

W gastronomii bez względu na fakt, czy mamy do czynienia z restauracją, barem bistro, czy punktem kebab istotne jest ustawienie harmonogramu dostaw tak, aby dostarczone produkty były świeże i z pewnego źródła. Początkiem każdego procesu technologicznego podczas gotowania jest wspomniana obróbka warzyw. Jeśli celem działań bieżących zakładu jest optymalizacja czasu przygotowania posiłków, dobrze jest korzystać z jarzyn krojonych od lokalnego dostawcy. Dostarczają one surowiznę w formie przetworzonej, w dowolnej postaci z zachowaniem wszelkich zasad higieny i ergonomii pracy. Nowoczesny park maszynowy umożliwia zamówienia na każdą skalę, a różnorodność opakowań pozwala dostosować wielkość zamówienia do potrzeb lokalu. Dzięki nim przygotowanie każdej potrawy zajmuje dosłownie chwilę.