Ziemniaki na naszych stołach – co warto o nich wiedzieć?

Materiał partnera
2019-09-23
Ziemniaki

Na temat ziemniaków usłyszeć można absolutnie różne opinie, dotyczące ich wpływu na nasz organizm. Niektórzy uważają, że to właśnie one odpowiedzialne są za problemy z tyciem. Jeżeli jednak szczegółowo zagłębimy się w to, co o ziemniakach piszą profesjonalni dietetycy, a nie samozwańczy specjaliści od żywienia, prawda okazuje się zupełnie inna. Co zatem warto wiedzieć o ziemniakach i jak je przygotować, aby czerpać z ich substancji odżywczych w jak największym stopniu?

Ziemniaki – czy naprawdę aż tak kaloryczne?

Warto zacząć od tego, iż ziemniaki stanowią doskonałe źródło witamin oraz substancji odżywczych. Nazywane są przez specjalistów cytryną północy, ponieważ zawierają znaczne ilości dobrze przyswajającej się witaminy C. Jeden średniej wielkości ziemniak zawiera aż 16 mg tej witaminy, co wyda się naprawdę sporą ilością, gdy uświadomimy sobie, iż dzienne zapotrzebowanie organizmu wynosi 60 mg. Zdecydowana większość najlepszych gatunków ziemniaków zawiera również optymalną ilość beta-karotenu oraz minerały takie jak potas, fosfor, wapń i żelazo, które są niezbędne do właściwego funkcjonowania na co dzień.

Skąd zatem wziął się mit, że to właśnie spożywanie ziemniaków prowadzi do problemów z utrzymaniem wagi? Nie chodzi tutaj to ziemniaki same w sobie, ale o sposób ich podania. Często serwowane są z różnego rodzaju sosami, które znacząco podnoszą wartość kaloryczną całego dania. W 100 g gotowanych w wodzie ziemniaków znajduje się jedynie 75 kcal. Nie jest to zatem ilość, której można się obawiać. Co jeszcze warto wiedzieć o ziemniakach?

Ziemniaki – dopasuj ich gatunek do konkretnego dania

Nie ulega żadnej wątpliwości, że swoją ogromną popularność ziemniaki zawdzięczają przede wszystkim swoim walorom smakowym oraz uniwersalności zastosowania. Dania z nich przyrządzone spotkać można w wersji smażonej, pieczonej, grillowanej oraz gotowanej. Warto jednak w tym momencie zaznaczyć, iż aby jak najpozytywniej zaskoczyć pod względem kulinarnym swoich gości, warto dopasować konkretny gatunek ziemniaka do rodzaju potrawy. W sałatkach najlepiej sprawdzą się odmiany Erika oraz Alexia, a jeżeli chodzi o ziemniaki ogólnego zastosowania, to trzeba postawić na odmiany takie jak Impala i Gala. Fani rozwiązań niekonwencjonalnych powinni zwrócić swoją uwagę na ziemniaki fioletowe, nazywane także truflowymi, które bogate są w przeciwutleniacze.

Najwyższą jakość ziemniaków, bez względu na ich gatunek, mogą zagwarantować jedynie najlepsi dystrybutorzy. Zdecydowanie zalicza się do nich firma Holstar, która dzięki swojemu ogromnemu doświadczeniu i umiejętności zastosowania najnowocześniejszych technologii w procesie uprawy płodów rolnych, wyrobiła sobie opinię jednej z najlepszych w skali kraju. Wszyscy klienci mogą liczyć tutaj zarówno na miłą atmosferę współpracy, jak i bardzo atrakcyjne warunki cenowe.

Opracowanie artykułu:

Holstar Sp. z o.o.

73-131 Pęzino 85B zachodniopomorskie
e-mail
www