Czosnek niedźwiedzi od lat słynie ze swoich leczniczych właściwości. Jego dobroczynne działanie jest zawarte w liściach, które są przede wszystkim bogatym źródłem siarki. Dodatkowo cebula czarownic, bo tak nazywa się również tę odmianę czosnku, jest niezwykłym sezonowym smakołykiem. Podpowiadamy, co można zrobić z czosnku cygańskiego i jak wprowadzić go do swojej wiosennej diety.
Prawdziwy wiosenny przysmak, czyli zastosowanie czosnku niedźwiedziego
W swoim naturalnym środowisku objęty jest częściową ochroną, dlatego warto uprawiać go samodzielnie lub kupować w sprawdzonych sklepach zielarskich i marketach ze zdrową żywnością. Sezon na czosnek niedźwiedzi przypada przede wszystkim na kwiecień i maj, ale jego młode liście mogą przy odpowiedniej pogodzie pojawić się już pod koniec marca.
Najlepiej spożywać go na surowo, ponieważ poddany obróbce termicznej traci swoje walory smakowe i lecznicze właściwości. Kiedy należy jeść czosnek niedźwiedzi? Najlepiej jego łagodny i lekko słodkawy aromat wyczujemy wczesną wiosną. Jest zdecydowanie delikatniejszy niż jego tradycyjny odpowiednik. Po okresie kwitnienia liście czosnku cygańskiego stają się twarde i łykowate. Warto więc cebulę czarownic odpowiednio przygotować, by móc korzystać z niej cały rok. Jak można zakonserwować czosnek niedźwiedzi? Istnieje wiele sposobów, ponieważ roślinę można: ususzyć, ukisić czy wykorzystać do zrobienia nalewki.
Kilka prostych przepisów na wykorzystanie czosnku cygańskiego
1. Pasta kanapkowa
- 100 g świeżych liści cebuli czarownic
- 400 g serka śmietankowego
- 200 g sera typu feta
- Pieprz i sól (ewentualnie wykorzystaj inne ulubione przyprawy)
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju
Na początek musisz odpowiednio przygotować czosnek. Umyj i osusz jego liście, a następnie odetnij ogonki i drobno pokrój pozostałą część. Połącz ze sobą dwa rodzaje serka i dodaj posiekaną roślinę. Na koniec dolej kilka łyżek oliwy i przypraw do smaku (sól można z przepisu wyeliminować, jeśli kupimy prawdziwą fetę). Pastę z młodych liści czosnku cygańskiego można umieścić w słoiku (na wierzch należy dodać odrobinę oliwy lub oleju), a przechowywana w lodówce wytrzyma nawet cały rok.
2. Zielone pesto z czosnkiem niedźwiedzim
- 150 g świeżych liści czosnku
- 3 łyżki orzeszków piniowych (możesz użyć również orzechów włoskich i laskowych oraz pestek dyni i słonecznika)
- 100 ml oliwy
- Sól (do smaku)
- 3 łyżki (ok. 46 g) startego parmezanu
- Sok z cytryny
Jeśli zastanawiasz się, co można przygotować z czosnku niedźwiedziego, to pesto jest jednym z najbardziej popularnych rozwiązań. Aby je przygotować drobno pokrój umyte i osuszone liście czosnku. Wybrane orzeszki lub przygotowaną mieszankę podpraż na patelni. Kiedy wystygną, posiekaj je i połącz z czosnkiem. Po dodaniu oliwy i sera możesz zacząć mieszać całość w blenderze. Na koniec należy skropić pesto sokiem z cytryny i posolić do smaku. Podawaj je z pieczywem lub potraktuj jako dodatek do makaronu i pieczonych ziemniaków.
3. Zupa krem z czosnku cygańskiego
- 150 g liści czosnku niedźwiedziego
- 1-2 cebule
- 1 litr bulionu (najlepiej warzywnego)
- 6-7 dużych ziemniaków
- Sól i pieprz
- 2 łyżki masła lub oleju
- 50 ml śmietany do zup i sosów
Przygotowanie zupy rozpoczynamy od drobnego pokrojenia cebuli i zeszklenia jej na maśle. Dodajemy do niej pokrojone ziemniaki. Po kilku minutach smażenia wlewamy bulion i gotujemy go do miękkości warzyw. Dodajemy wtedy umyty i pokrojony czosnek, a zupę trzymamy jeszcze chwilę na ogniu (2/3 minuty). Całość wraz ze śmietaną i przyprawami blendujemy, aż uzyskamy kremową konsystencję. Gotowe danie najlepiej podawać z grzankami.
Świeżą roślinę można serwować bezpośrednio na kanapkach czy w sałatkach. Suszona wersja zaś najlepiej sprawdzi się jako dodatek do mięs i element mieszanki przypraw. Szczególnie wiosną i latem dania z czosnkiem niedźwiedzim znajdą wielu zwolenników. Jak widać, możliwości jest wiele, a przedstawione przepisy warto wypróbować we własnej kuchni.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tej niezwykłej roślinie, zobacz: niezwykłe właściwości czosnku niedźwiedziego. Jak go wykorzystać?