Ciasto czekoladowe typu kukułka to popularny wypiek, który powinien zagościć w każdym domu. Chociaż nie jest lekkie i ma dużo kalorii, warto poznać przepis zarówno na wersję bez pieczenia z herbatnikami, jak i opcję z użyciem piekarnika. Smaczny placek z polewą czekoladową i ciasteczkami będzie doskonałym deserem podczas rodzinnego przyjęcia czy też spotkania ze znajomymi. Przysmak ucieszy wszystkich miłośników słodkości.

Ciasto kukułka bez pieczenia

Przepis na ciasto jest równie prosty, jak na popularne kokosanki. Placek czekoladowy kukułka wykonasz w kilku krokach:

  1. Wyłóż papierem do pieczenia formę (24 cm x 28 cm). Na spodzie umieść warstwami herbatniki.

  2. Wylej 250 ml mleka i rozmieszaj budyń z cukrem.

  3. Zagotuj ze słodyczami mleko i podgrzewaj, aż się rozpuszczą.

  4. Dołącz budyń z cukrem i zagotuj. Masa na kukułkę powinna zgęstnieć.

  5. Uzupełnij masłem i wymieszaj, aż całość stanie się jednakowa.

  6. Wylej masę na herbatniki. Dodaj ich kolejną warstwę i rozprowadź na niej dodatkowo krem.

  7. Umieść w misce nad rondelkiem z wrzącą wodą słodycze. Pokrój białą czekoladę i dodaj razem z gorzką i śmietanką. Wszystko podgrzej i mieszaj. Rozprowadź następnie na herbatnikach.

  8. Zagotuj śmietankę i zalej nią pokrojoną na drobne kawałki białą czekoladę.

  9. Wymieszaj wszystko np. widelcem i rozmieść czekoladową konsystencję na ciemnej polewie.

Po wszystkim włóż gotowy wypiek do lodówki. Ciasto kukułka gotowe!

Tradycyjny przepis na ciasto kukułkę  

Zwykłe ciasto przypominające kukułkę przygotujesz z produktów dostępnych w sklepie spożywczym. Lista składników do kupienia: jajka (4 sztuki – żółtka i białka muszą być oddzielone), cukier (3/4 szklanki), mąka pszenna np. tortowa (140 g), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki) – jasny biszkopt. Na ciemny biszkopt będą potrzebne: cukier (1 szklanka), mąka pszenna (3/4 szklanki), jajka (6 rozdzielonych białek i żółtek) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i kakao (2 duże łyżki). Placek kukułkę nasączysz za to: wodą (250 ml), rozpuszczalną kawą (3 łyżkami), gorzką czekoladą (100 g – 60 % kakao) i mleczną (100 g), alkoholem np. wódką (2/3 szklankami) oraz cukrem (2 łyżkami). 

Do przygotowania kukułkowego kremu potrzebujesz: śmietanki typu kremówka 30-36% (600 g), serka mascarpone (500 g), żelatyny (ok. 16 g), zimnej wody (1/2 szklanki) cukru pudru (do smaku) oraz ekstraktu waniliowego z cukrem, cukru waniliowego (16 g) bądź pasty. Do zrobienia wierzchu natomiast wskazane będą: śmietanka np. kremówka (30-36% – 400 g), cukier puder (ok. 3 łyżek), a także kakao (bez cukru) jako posypka.

Wykonanie ciasta kukułki:

  1. Ciemny biszkopt: wymieszaj kakao z proszkiem do pieczenia i mąką. W międzyczasie włącz piekarnik na temp. 1600°C. Ubij na sztywno białka i dodaj do nich cukier. Mieszaj, aż do uzyskania gęstej masy. Dołącz żółtka i wymieszaj na kremową konsystencję. Przesiej kakao z mąką i dodaj do reszty. Potem wymieszaj wszystko szpatułką bądź łyżką. Przełóż gotową formę do wyłożonej specjalnym papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Następnie wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 min. Wyjmij i odstaw do ochłodzenia. Potem przetnij na dwie równe części, a jedną część umieść na blaszce.

  2. Jasny biszkopt: piecz przez 25 min, analogicznie jak ciemny. Resztę składników oprócz alkoholu umieść w garnuszku i podgrzej. Mieszaj, aż rozpuści się czekolada. Nie gotuj, a potem odstaw do wystudzenia. Dołącz alkohol i zamieszaj. Później wylej na żelatynę połowę szklanki wody. Wymieszaj i odstaw. Poczekaj ok. 15 min, aż mieszanina napęcznieje. Podgrzej i mieszaj, aż się roztopi. Ubij na sztywno śmietankę kremówkę połączoną z wanilią i cukrem pudrem. Dołącz serek i zmiksuj. Dodaj w międzyczasie żelatynę, a potem starannie wymieszaj. Część kremu czekoladowego do kukułki przełóż na biszkopt. Jasne ciasto porwij na cząstki i posyp nim wierzch kremu, a następnie oblej ponczem. Wyłóż na górę krem do ciasta i wyrównaj masę. Nakryj drugą częścią biszkoptu.

  3. Góra: ubij śmietankę z cukrem pudrem. Rozprowadź na wierzchu ciasta, a potem posyp kakao.

Gotowy wypiek o smaku kukułki odstaw do lodówki na kilka godzin np. na noc. Potem jest gotowy do spożycia. Sprawdź, inne przepisy na ciasta bez pieczenia