Smalec z fasoli jest pyszny i prosty w przyrządzeniu.  Jest świetną alternatywą dla zwykłego smalcu nie tylko dla wegan i wegetarian, ale też dla wszystkich tych, którzy chcieliby ograniczyć spożywane kalorie, nie rezygnując przy tym ze smaku. Jak zrobić wegański smalec? Jakie jego warianty możemy przygotować? Przeczytaj poniższy artykuł, aby poznać dwa pyszne przepisy.

Jak zrobić smalec z fasoli?

Smalec z fasoli to świetne rozwiązanie dla wszystkich, którzy przepadają za tym smarowidłem, ale postanowili zrezygnować ze spożywania z produktów odzwierzęcych. Nie możemy dzięki niemu kontynuować swoją dietę, nie rezygnując przy tym z ulubionych smaków, jego przygotowanie jest w dodatku bardzo proste i nie powinno zająć nam więcej niż godzinę. 

Składniki na smalec ze śliwkami:

  • 1 puszka fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
  • 2 cebule
  • 4 suszone śliwki
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 jałowiec
  • 1 goździk
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie smalcu z białej fasoli rozpocznij od cebuli. Posiekaj ją w kostkę i smaż na małym ogniu, na rozgrzanym oleju, wraz z zielem angielskim, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Powinna osiągnąć złoty kolor.
  2. Odcedź i opłucz fasolę, a następnie zblenduj ją z sosem sojowym, majerankiem, pieprzem, solą i ¼ szklanki zimnej wody.
  3. Pokrój śliwki na małe kawałki.
  4. Oddziel cebulę od przypraw i wraz ze śliwkami dodaj do blendera. Blenduj krótko na małej intensywności, tak aby kawałki cebuli i śliwek pozostały wyczuwalne.
  5. Podawaj schłodzony, z dobrym chlebem i ogórkiem kiszonym.

Jak przygotować wegański smalec?

Jeśli wegański smalec naprawdę nam zasmakował, ale nie chcemy cały czas ograniczać się do jednej jego wersji, warto też spróbować takiej z jabłkiem. Ta wersja z pewnością bardziej przypadnie do gustu tym z nas, którzy nie przepadają za wyraźnie słodkimi, suszonymi śliwkami. Charakteryzuje się winnym posmakiem duszonych jabłek i cebuli. Wszystkie składniki konieczne do jego przygotowania kupimy w dowolnym sklepie spożywczym

Składniki na smalec z jabłkiem:

  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 goździk
  • 1 jałowiec
  • olej
  • 1 puszka białej fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ¼ łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Podobnie jak w poprzednim przepisie, aby przygotować ten smalec wegański, zacznij od podsmażenia cebulki, jednak tym razem dodaj do niej również pokrojone jabłko.
  2. Odcedzoną, opłukaną fasolę zblenduj z sosem sojowym, majerankiem, pieprzem, solą i  ¼ szklanki zimnej wody.
  3. Wyrzuć przyprawy z patelni, na której smażyły się cebula i jabłko, po czym dodaj  je do zblendowany fasoli.
  4. Miksuj je razem krótko, na niewysokich obrotach, aby kawałki jabłka i cebuli były wyczuwalne i dopraw do smaku.
  5. Podawaj na zimno.

Po co stosować wegańskie zamienniki?

Stosowanie wegańskich zamienników, takich jak smalec z białej fasoli, może wydać się nietypowe komuś, kto dotychczas nie interesował się dietami takimi jak weganizm czy wegetarianizm. Często pada pytanie: skoro rezygnujesz z mięsa i produktów odzwierzęcych, to dlaczego próbujesz naśladować ich smak? Warto w takiej sytuacji przypomnieć, że wiele osób rezygnuje ze spożywania takich produktów z powodów etycznych, a nie dlatego, że nie lubi ich smaku.