Korzystanie z tego, co daje nam natura może przynieść wiele korzyści dla organizmu. Dobrym zwyczajem jest jedzenie warzyw i owoców sezonowych – są one pełne witamin i minerałów, których potrzebuje nasze ciało. Jesień to sezon na jabłka – dostępne jest wiele ich odmian, z których każdy znajdzie swoją ulubioną. Zobacz, jakie dania z jabłkami w roli głównej koniecznie trzeba spróbować.

Dlaczego warto jeść jabłka?

W okresie jesienno-zimowym ze względu na zmienne temperatury i mniej słońca, gwałtownie spada odporność naszego organizmu. Aby zapobiec przeziębieniu, warto włączyć do swojej diety większa ilość witamin i substancji odżywczych. Na szczęście, na ten okres przypada prawdziwy wysyp owoców, z jabłkami na czele. Golden Delicious, Ldared, Gloster, Jonagored, Gala Royal, Gala Must, Mutsu, Szampion, Ligol to odmiany jabłek, które możesz skosztować jesienią -  dojrzewają we wrześniu i październiku. Zakupisz je w wielu miejscach, również dużych sklepach, gdzie dostarczane są przez firmy takie jak Prima 2000 Sp. z o.o., dbające o wysoką jakość i odpowiedni transport oraz przechowywanie owoców.

Późne odmiany jabłek są dużo bardziej aromatyczne i bogatsze w witaminy: C, A, B1, B2, B3, B6, B9, E i K oraz dobroczynne kwasy, nie powinno ich więc zabraknąć w naszym menu. Jabłka zawierają magnez, potas, fosfor, sód, żelazo, cynk, wapń oraz kwas foliowy. Jedzenie jabłek pomaga regulować procesy odkwaszania organizmu, są one także źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga prawidłową pracę jelit i korzystnie wpływa na regulację procesów trawiennych.

Jabłka zapobiegają także wchłanianiu się cholesterolu, co zapobiega rozwojowi miażdżycy, a w konsekwencji zawałom serca. Pod skórką znajduje się duża ilość błonnika oraz witaminy C. Im kwaśniejsza  odmiana, tym będzie jej więcej. Witamina C zawarta w jabłkach podnosi odporność organizmu na infekcje wirusowe i bakteryjne. Błonnik z kolei wspomaga odchudzanie. Jabłko jest sycące i zawiera stosunkowo niewiele kalorii. Wzmacnia odporność i ma pozytywny wpływ na urodę. Dzięki obecności pektyn posiadają zdolność usuwania toksyn z organizmu. To tylko niektóre przykłady korzystnego wpływu jabłka na zdrowie, świadczące o tym, że te owoce warto włączyć do codziennej diety.

Jabłka na słodko

W polskich domach najczęściej jabłka spożywa się na słodko. Pełnią one rolę owocowego dodatku do wypieków. Desery przyrządzane z jabłek nie są mdłe ani zbyt słodkie – przeciwnie, wyróżniają się lekkością i świeżym, orzeźwiającym smakiem, dlatego cieszą się ogromną popularnością. Szczególnie uwielbianym połączeniem jest pieczone jabłko z cynamonem.

Do przygotowania domowych wypieków najlepiej jest wybierać jabłka słodko-kwaśne, twarde oraz soczyste. Powinny być również w pełni dojrzałe, co rozpoznać można po charakterystycznej, słomkowej barwie. Do najpopularniejszych wypieków z jabłek, których każdy powinien choć raz spróbować, zaliczyć możemy:

  • szarlotkę,
  • jabłka w cieście francuskim,
  • jabłka pod kruszonką,
  • jabłka w cieście naleśnikowym,

oraz wspomniane już pieczone jabłka z cynamonem.

Sałatki i surówki z jabłkiem w roli głównej

Najwięcej witamin i minerałów mają oczywiście jabłka w formie nieprzetworzonej. Owoce te świetnie sprawdzają się jako składnik sałatek oraz surówek – zarówno krojone, jak i tarte. Do przygotowania sałatek oraz surówek najlepiej wybierać odmiany o twardym miąższu – dzięki temu masz pewność, że nie rozpadną się podczas mieszania składników.

Obrane – pokrojone lub starte jabłko warto również skropić odrobiną soku z cytryny – dzięki temu owoce nie zbrązowieją. Do najpopularniejszych sałatek i surówek z dodatkiem jabłek zaliczyć możemy te z tartą marchewką lub z czerwoną kapustą. Warto wypróbować również sałatkę z porem i jabłkiem sałatkę z jabłkiem, burakiem i dressingiem orzechowym.

Jesienne przetwory z jabłek

Niezawodny patent na to, by cieszyć się smakiem i prozdrowotnymi właściwościami jesiennych jabłek przez cały rok, to wykonanie z nich przetworów. Wymaga to czasu, jednak nie jest zbyt trudne, a efekt tego eksperymentu kulinarnego cieszyć Cię będzie przez długi czas. Warto więc poświęcić kilka deszczowych wieczorów i przygotować solidne zapasy dla całej rodziny. Z jesiennych odmian koniecznie przygotuj sok jabłkowy, kompot oraz ocet jabłkowy, który doda niepowtarzalnego aromatu wielu daniom.

Jeśli nie należysz jednak do fanów jabłek, ale chcesz skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości, możesz zrobić z nich pyszny koktajl, miksując je ze swoimi ulubionymi owocami i warzywami wzmacniającymi odporność organizmu – na koktajl z jabłek wzbogacony o szpinak i świeży imbir. Taki napój jest zdrową i rozgrzewającą propozycja na jesień, która dostarczy Ci wielu niezbędnych witamin.