Kebab to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań, które dotarło do naszego kraju z Turcji. Podstawą tej potrawy jest mięso podawane w towarzystwie warzyw. Tradycyjny kebab posiadał jeszcze ser kozi. W Polsce kebab został nieco przekształcony i podaje się go w bułce, aczkolwiek nie brakuje w nim mięso i warzyw, a dodatkiem do niego stały się sosy. Należy jednak pamiętać, że do zrobienia kebabu, konieczne jest użycie odpowiedniego mięsa.

Kebab – z jakiego mięsa powstaje?

To, że mięso jest podstawą kebaba, już wiemy. Jednak trzeba pamiętać, że nie każdy rodzaj mięsa nadaje się do wykonania tego orientalnego dania. Kebaby najczęściej przyrządzane są z trzech rodzajów mięs, którymi są:

  • wołowina,
  • baranina,
  • mięso drobiowe.

Oczywiście wiele lokali gastronomicznych łączy ze sobą te rodzaje mięsa, aby jak najlepiej zaspokoić potrzeby smakowe swoich klientów. Gdy zależy nam na wyrazistym smaku mięsa, warto zdecydować się na wołowinę. Odpowiednio przygotowana będzie miękka i smaczna. W Polsce jednak często wybór pada na bardziej rodzime smaki, dlatego chętnie decydujemy się na kebab z mięsem drobiowym.

Gatunki mięsa a rodzaj kebaba

Kebaby, które oferowane są w rozmaitych lokalach gastronomicznych, charakteryzują się rozmaitym smakiem mięsa. Wpływ na to ma między innymi jakość mięsa. Jeżeli chcemy, aby serwowane przez nas kebaby były najwyższej jakości, warto wybierać mięso z najwyższej półki. Takie znajdziemy w ofercie firmy Tigro Eftim Marinov z Gorzowa Wielkopolskiego. Dla przykładu mięso na kebaby wołowo-cielęce kosztuje od około 16 zł za kilogram do około 22-23 zł. Cena zależna jest od gatunku mięsa. Natomiast kebaby drobiowe kosztują od około 15 zł za kilogram do 17-18 zł. Tutaj w przypadku ceny decyduje to, z jakiej części drobiu chcemy mięso.

Oczywiście smak kebabu zależy również od tego, jakie konkretnie danie zamówimy. W przypadku şiş kebab mamy do wyboru wołowinę, jagnięcinę, drób, a nawet rybę. Z kolei Adana kebab tworzony jest z mięsa wołowego, które jest ostro doprawione. Takie mięso jest wcześniej nadziewane na szpikulce i pieczone w odpowiednich urządzeniach. Najpopularniejszy w Polsce döner kebab powstaje z drobiu, wołowiny lub baraniny. Mięso wykorzystywane do jego przyrządzenia jest wcześniej opiekane na różnie obrotowym, a następnie skrawa się je w cienkie plastry. Natomiast iskender kebab robi się z jagnięcego mięsa, a danie podawane jest z bardzo ostrym sosem pomidorowym.

Dlaczego nie powinno robić się kebabów z mięsa wieprzowego?

Zdarza się, że niektóre lokale gastronomiczne oferują swoim klientom kebab z mięsem wieprzowym. Należy jednak mieć na uwadze, że w tradycyjnej wersji tej potrawy zabronione jest używanie tego gatunku mięsa. To wynika z tradycji muzułmańskich. Zakaz jedzenia wieprzowiny wynika z Halalu, czyli sposobu odżywiania się muzułmanów. Halal zakazuje spożywania alkoholu, a także krwi i mięsa wieprzowego. Dlatego, jeśli chcemy przyrządzać kebab zbliżony do klasycznej arabskiej kuchni, powinniśmy unikać dodawania wieprzowiny do kebabów.