Dynia nierozerwalnie kojarzy się z jesienią. Występuje zarówno w postaci ozdobnej, jak i jadalnej. Do najpopularniejszych okazów tej rośliny należą odmiany piżmowe, makaronowe lub hokkaido. Z pomarańczowego warzywa nie tylko przygotowuje się lampiony na Halloween, ale też korzenne dania, placki, naleśniki, ciasta czy marmolady. Coraz większą popularnością cieszą się również zupy z dyni. Poznaj najciekawsze przepisy!
Dlaczego warto spożywać dynię? Wartości odżywcze
Jak wiemy, sezonowa dynia to cenne źródło wielu odżywczych składników. Zawiera m.in.:
- Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K (od 0,06 mg do 8 mg/100 g),
- Tiaminy: 0,5 mg/100 g,
- Niacyny: 0,6 mg/100g,
- Ryboflawiny: 0,11 mg/100 g,
- Pierwiastki: wapń, żelazo, potas, magnez i fosfor.
Właściwości dyni sprawiają, że zalecana jest szczególnie przez lekarzy i dietetyków osobom, które chorują na nerki lub schorzenia układu krążenia. Przeciery i soki dyniowe mogą pić nawet niemowlęta. Dodaj warzywo do sałatki, surówki lub zastosuj w codziennych daniach, a otrzymasz potrzebną dawkę energii. Użyj go do drożdżowego ciasta jako zdrowy zamiennik żółtek jaj.
Przepis na zupę z dyni
Tradycyjną zupę dyniową dla 4 osób przygotujesz z: jednej sztuki hokkaido, 2 kartofli i marchewek, cebuli, soku z cytryny (ok. 0,5 l), bulionu np. z kostki rosołowej (1 l), połowy łyżeczki sproszkowanego imbiru bądź świeżego oraz słodkiej śmietany (ok. 100 ml). Do sporządzenia warzywnego kremu z imbirem będziesz też potrzebować soli, cukru, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku.
Przygotowanie: Umyte warzywo przekrój na pół. Oczyść z pestek i reszty. Pokrój w kostkę ze skórką. Umyj marchewki i kartofle, obierz i pokrój. Obierz następnie cebulę i posiekaj. Wszystkie składniki gotuj na bulionie, aż będą miękkie. Zmieszaj powstałą zupę blenderem, aż powstanie krem. Dodaj sok z cytryny, imbir, sól i resztę. Dopraw odrobiną cukru i śmietaną. Rozlej gotowe pierwsze danie na talerzach.
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Dobrym pomysłem na pożywne i smaczne śniadanie jest zupa dyniowa z mlekiem. Do średniego owocu i 0,5 kg miąższu zakupionego np. w hurtowniach warzyw i owoców potrzebne będzie: 100 ml wody, cukier i ekstrakt waniliowy. Do tego odrobina soli, kilka rodzynek, chałka lub drożdżówka i masło. Dodatkowo można użyć dowolnych świeżych owoców i aromatycznych przypraw.
Na początek umyte i przekrojone na pół warzywo po usunięciu miąższu pokrój na cząstki. Przełóż do garnka, dolej wody i dosyp soli. Gotuj przez 10 min. Zagotuj w międzyczasie mleko z laską wanilii. Umieść pokrojoną w kostkę bułkę na patelni na maśle i pozostaw do zarumienienia się. Zalej owoc mlekiem. Zmiksuj i dodaj pozostałość po mleku. Zmieszaj i dodaj szczyptę cukru oraz waniliową esencję. Ozdobioną rodzynkami dyniową zupę podawaj z grzankami.
Krem z dyni
Tradycyjną zupę krem z dyni wykonuje się przez ok. 45 min. Na 4 porcje będą potrzebne następujące składniki:
- Owoce: 1,5 kg odmiany piżmowej lub innej,
- Olej i cebula,
- Ostra i słodka papryka: po 1 łyżeczce,
- Cynamon: ¼ łyżeczki,
- Miód (lub gałka muszkatołowa) oraz syrop np. z agawy: 1 łyżeczka,
- Ocet lub sok z cytryny: ok. 2 łyżek,
- Dodatki: sól i pieprz.
Potrzebne składniki znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Pokrój na ćwiartki owoce. Rozprowadź po ich wnętrzu olej. Następnie włóż do piecyka. Odczekaj ok. 30-45 min. Po uzyskaniu miękkości wyjmij i pozostaw do ostudzenia. Pokrój w tym czasie cebulę w kostkę.
Następnie rozgrzej dno garnka oliwą i dodaj przygotowaną cebulę. Podsmażaj przez ok. 3 min. Po zeszkleniu się, dodaj dwie papryki oraz dodatki. Podsmażaj przez 60 sekund. Wyjmij pestki i miąższ. Dodaj dynię do podduszonej cebuli i wymieszaj. Duś przez ok. 3 minuty. Wylej na warzywa wodę i gotuj przez 10 min. Zblenduj wszystko, a potem dodaj miód, sól, ocet oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Gotowe danie podawaj z prażonymi dyniowymi pestkami i skropione oliwą.
Zobacz też: Przepis na pyszny obiad albo deser - placki z dyni