Czy wiesz, że mięso ryb jest źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3? Warto zaznaczyć, że pomagają one zapobiec wielu chorobom, zachować młodość i znacznie poprawić nastrój. W związku z tym, coraz więcej osób uwzględnia ryby w codziennej diecie. Przeczytaj, na co zwrócić uwagę przy zakupie ryb.

Kilka słów o zdrowotnych właściwościach ryb

Oprócz tego, że ryby są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, dostarczają do organizmu także inne, niezmiernie ważne składniki mineralne, takie jak: jod, selen, a także wapń. Regularnie spożywane przynoszą wiele korzyści, a jedną z największych jest wspieranie układu nerwowego (szczególnie ważne jest to w przypadku osób, podatnych na stany lękowe i depresję). Nie należy zapominać również o podnoszeniu dzięki nim odporności. Warto dodać, że ogromną zaletą potraw rybnych jest to, że są lekkostrawne, a same możliwości kulinarne odnośnie ich przyrządzania, praktycznie nieograniczone. Mięso można podać na wiele sposobów: gotowane na parze, smażone. Szczególną popularnością cieszą się ryby wędzone.

Ryba rybie nierówna – który gatunek jest najzdrowszy?

Wybierając rybę, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów, a najważniejszym z nich jest gatunek. Według ekspertów, najzdrowszymi, występującymi w polskich wodach są pstrągi. To one zawierają najwięcej kwasów omega-3, chude mięso i mnóstwo witamin np. A, D i E. Niemniej jednak warto zaznaczyć, że ryby te powinny być kupowane  w sprawdzonym  miejscu. Producenci przetworów rybnych niekiedy dodają ulepszacze smaku lub konserwanty – a tego należy unikać. Dobrym pomysłem jest więc zakup regionalnych produktów.

Łosoś także jest jednym z najzdrowszych gatunków ryb, bogatym źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Regularne spożywanie łososia może przyczynić się do obniżenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz poprawy funkcji mózgu. Ponadto, łosoś jest wyjątkowo uniwersalnym składnikiem kulinarnym, który można przyrządzić na wiele sposobów, od grillowanego po wędzony czy pieczony.

Również węgorze zatokowe to ryby, które cieszą się dużą popularnością w kuchni. Mają delikatne mięso o wyjątkowym smaku i wartościowych właściwościach odżywczych. Są bogate w kwasy Omega-3, białko i witaminy. Wędzone stanowią idealny i zdrowy posiłek dla każdego.

Dlaczego ryby wędzone cieszą się taką popularnością?

Ryby wędzone cieszą się popularnością z kilku powodów. Po pierwsze, długi czas przechowywania i wyjątkowy smak to cechy, którymi wędzenie ryb charakteryzowało się już wieki temu. Po drugie, wędzone ryby są bogate w składniki odżywcze, m.in. białka oraz kwasy omega-3, korzystnie wpływające na zdrowie człowieka. Wreszcie, duża różnorodność gatunków pozwala wybierać spośród wielu smaków i aromatów, co przyciąga zarówno miłośników tradycyjnych smaków, jak i poszukiwaczy nowych doznań kulinarnych.

Oferta wędzarni Niebieska Budka z Jastarni obejmuje ryby wędzone oraz sałatki śledziowe. Stacjonarny punkt sprzedażowy czynny jest jedynie przez okres od maja do października, jednakże Klienci są w stanie zamówić ryby pakowane próżniowo przez cały rok i otrzymać je za pośrednictwem kuriera na terenie kraju. Asortyment obejmuje między innymi wędzonego łososia, dorsza, halibuta, trewala, węgorza, flądry, makreli, maślaną oraz karmazyn. Niebieska Budka oferuje także sałatki śledziowe, dostępne w wielu smakach, między innymi z cebulką i szczypiorkiem, buraczkami, śmietaną, kapustą kiszoną lub po kaszubsku. Oferta skierowana jest zarówno do osób prywatnych, jak i firm i restauracji, które szukają zdrowych potraw przygotowywanych z naturalnych produktów.