Pasty na kanapki to idealna alternatywa dla wędlin czy serów. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub jako imprezowa przekąska. Domowej roboty pasty kanapkowe są nie tylko smaczne, ale także zdrowe i pożywne. W dodatku można je łatwo i szybko przygotować. Poznaj sprawdzone przepisy na pasty do chleba zarówno dla dzieci, jak i dorosłych!

Pyszne i zdrowe pasty na kanapki

Pasty kanapkowe idealnie zastąpią klasyczne kanapki i będą urozmaiceniem codziennej diety. Gotowe pasty mają wiele cennych dla organizmu składników odżywczych i pomagają w spożywaniu większej ilości warzyw. Pasty do kanapek są pożywne, a zarazem dietetyczne, a więc pomogą w zachowaniu szczupłej sylwetki.

Kanapki z pastami to ciekawa opcja na śniadanie, podwieczorek i kolację. Mogą być też propozycją w menu każdej imprezy. Pasty można jeść nie tylko z pieczywem, ale też z tortillą lub jako przekąska z krakersami bądź świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki np. marchewką.

Szybkie przepisy na pasty do kanapek

Pasty na kanapki można przygotować niemal ze wszystkiego. Wszystko zależy od naszych preferencji kulinarnych. Mogą to być np. pasty wegetariańskie czy wegańskie, ale też rybne, jajeczne lub mięsne. Warto zrobić swoją domową pastę na kanapki, gdyż jest ona zdrowsza i smaczniejsza niż te gotowe do kupienia. Lepiej kupić w sklepie kilka składników i przygotować swoją własną pastę kanapkową. Wykonanie jest łatwe i często zajmuje tylko kilkanaście minut. Poniżej przestawiamy kilka sprawdzonych przepisów na pyszne pasty, wśród których na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Pasta paprykowa do kanapek

Warzywa zawierają dużo witamin i składników mineralnych, a więc warto je spożywać nie tylko w klasycznej formie. Idealną alternatywą są pasty warzywne do chleba. Jednym z pomysłów jest pasta paprykowa. Do jej przygotowania przygotuj:

  • 4 czerwone papryki,
  • 1 łyżka tahini,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 1 łyżeczka imbiru.
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • oliwa z oliwek,
  • płatki chilli,
  • świeżo zmielony pieprz

Papryki umyj, przekrój je na pół oraz usuń gniazda nasienne. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polej oliwą z oliwek. Papryki piecz w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 210 stopni. Kiedy skórka papryki stanie się ciemna, wyjmij ją z piekarnika, przełóż do jakiegoś hermetycznego pojemnika i pozostaw na ok. 5 minut. Dzięki temu skórka łatwo zejdzie z papryki. Gotową paprykę umieść w blenderze, dodaj tahini, sok z limonki, imbir oraz sos sojowy. Zmiksuj całość tak by powstała pasta o gładkiej konsystencji. No koniec dopraw płatkami chilli i świeżo zmielonym pieprzem.

Pasta z czerwonej fasoli

Kolejną propozycją jest pasta z czerwonej fasoli. Łatwa i szybka w przygotowaniu oraz zdrowa i smaczna, a więc spełnia wszystkie najważniejsze oczekiwania. Niezbędne składniki to:

  • 1 szklanka czerwonej fasoli,
  • ok. 70 g suszonych pomidorów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • zielona czubryca lub inne ulubione zioła i przyprawy,
  • sól do smaku,
  • kilka liści świeżej mięty pieprzowej

Fasolę namocz przez noc, a następnie ugotuj do miękkości i zostaw do ostygnięcia. Połącz wszystkie składniki, czyli fasolę, suszone pomidory, czosnek, miętę, przyprawy i oliwę oraz zmiksuj w blenderze. Ilość oliwy zależy od konsystencji, jaką chcesz uzyskać.

Pasta jajeczna z tuńczykiem

Bardzo popularna, szybka i prosta w przygotowaniu jest pasta z tuńczykiem i jajkiem. Co będzie potrzebne?

  • tuńczyk w sosie własnym,
  • 1 jajko,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 2 łyżki jogurtu maturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek

Ugotuj jajo na twardo. Tuńczyka odsącz z sosu, przełóż do głębokiej miski i podziel widelcem na mniejsze części. Ogórek odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do ryby ogórki, następnie jogurt naturalny, pokrojone w kostkę jajko oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp szczypiorkiem.

Przepis na pastę z makreli

Dużą popularnością cieszą się pasty rybne. Jedną z propozycji jest pasta z makreli, która jest również bardzo szybka w przyrządzeniu. Przygotuj takie składniki jak:

  • 1 duża wędzona makrela,
  • 2 jajka,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki majonezu (lub opcjonalnie 2 łyżki jogurtu naturalnego),
  • szczypiorek,
  • pieprz

Makrelę rozdrobnij za pomocą widelca, pamiętając przy tym, aby pozbyć się wszystkich ości. Ugotowane jajka na twardo pokrój w bardzo drobną kostkę. Posiekaj także ogórki, cebulę oraz szczypiorek. Wszystkie składniki włóż do jednej miski, dodaj majonez oraz pieprz i wymieszaj.

Pasta z awokado do kanapek

Pastę z awokado można przygotować na wiele różnych sposobów. Oprócz meksykańskiego guacamole warto też czasem wymieszać ten owoc z różnymi warzywami, bądź zrobić pastę z jajkiem. Można też postawić na pastę z samego awokado, wystarczy dodać sól, sok z cytryny i opcjonalnie czosnek. Poniżej znajduje się jeden z przykładowych przepisów na pastę z awokado do kanapek.

Składniki:

  • 2 sztuki awokado,
  • 1 pomidor,
  • pół czerwonej cebuli,
  • szczypiorek (opcjonalnie kolendra lub natka pietruszki),
  • papryczka chili,
  • sok z limonki,
  • szczypta soli

Miękkie awokado obierz, pokrój w kostkę i rozdrobnij widelcem lub zmiksuj w blenderze. Pokrój drobno pomidora bez środka i pestek. Posiekaj też cebulę, szczypiorek i papryczkę chili. Wymieszaj wszystkie składniki razem i dodaj do smaku szczyptę soli oraz sok z limonki.

Smacznego!