Borówka amerykańska pochodzi z Ameryki Północnej. Jej owoce od lat 70. dostępne są na targach i sklepach spożywczych w Polsce. Coraz więcej osób decyduje się na uprawianie jej we własnych ogródkach i na działkach. Owoce te są również wykorzystywane w kuchni jako składnik wielu dań. Wszystko dzięki ich wyjątkowemu smakowi oraz bogatym wartościom odżywczym. Co można zrobić z borówki amerykańskiej? Przedstawiamy pomysły na pyszne przekąski z tych owoców.

Borówka amerykańska - przepisy

Borówka amerykańska to bardzo smaczny i zdrowy owoc. Nic dziwnego, że jest chętnie wykorzystywany w kuchni. Zastanawiasz się, co można zrobić z borówki amerykańskiej? Owoce te można dodawać do ciast, deserów i słodkich przekąsek. Poniżej znajdziesz trzy proste przepisy.

Przepis na ciasto z borówkami i kruszonką

Na ciasto z borówkami o wielkości 26 cm potrzebne będą takie artykuły spożywcze jak: 

  • 4 jajka, 
  • 200 g cukru, 
  • 0,5 szklanki oleju, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia,
  •  2 szklanki owoców.

Przygotowanie: 

Najpierw należy umyć na sitku owoce pod bieżącą wodą. Po ich wysuszeniu utrzeć jajka zmieszane z cukrem aż do uzyskania białej masy. Wlać do wszystkiego wyciąg z wanilii i olej, po czym rozdrobnić. Na tortownicę pokrytą masłem i tartą bułką wylać zawartość. Odsączone owoce podać na wierzch. 

Kruszonkę na ciasto z borówkami przyrządza się z 50 g cukru, 75 g klarowanego masła i 100 g mąki. Po roztopieniu masła na patelni połączyć mąkę ze zwykłym i waniliowym cukrem. Następnie wylać masło i wymieszać. Powstałą kruszonką posypać owoce na cieście. Po wszystkim wstawić je do piekarnika i piec w temperaturze ok. 175 °C przez ok. 45 min. Po wyjęciu i ostudzeniu, można posypać cukrem pudrem.

Przepis na tartę z borówkami i białą czekoladą

Do wykonania ciasta na tartę z borówkami potrzebne będą następujące składniki:

  • 100 g masła,
  • 200 g mąki tortowej,
  • 1 żółtko,
  • odrobina soli,
  • 2-3 łyżki chłodnej wody.

Aby przygotować krem czekoladowy trzeba przygotować takie składniki jak:

  • śmietanka kremówka (30 %) - 600 ml, 
  • biała czekolada - 150 g, 
  • cukier puder - 1 łyżki,
  • zimna woda - ¼ szklanki,
  •  żelatyna - 2 łyżeczki,
  • owoce - 200 g,
  • starta biała czekolada do ozdobienia.

Przygotowanie: 

Nasmarować masłem formę na tartę wielkości ok. 24-26 cm. Posypać ją kaszą manną lub tartą bułką. Połączoną z cukrem pudrem mąkę przesiać. Uzupełnić posiekanym schłodzonym masłem i solą. Dodać żółtko, chłodną wodę i zgnieść do uzyskania jednolitej masy. Okryć folią i włożyć do lodówki na ok. 60 min następnie rozwałkować ciasto na stolnicy pokrytej mąką. Przenieść je do formy i ugnieść do niej. Nadmiar ciasta wyciąć. Owiniętą folią formę umieścić na ok. 30 min do lodówki. Potem włożyć do piekarnika i piec w temp. 180°C przez ok. 25 min. 

Kremową warstwę podgrzać i dołożyć czekoladę. Rozmieszać do rozpuszczenia. Pozostawić do ostygnięcia. Zalać żelatynę wodą i poczekać, aż zgrubieje. Podgrzać całość w mikrofalówce, wymieszać i odłożyć do ochłodzenia. Resztę zmiksować na twardą masę. Wlać płynną czekoladę i mieszać aż do uzyskania właściwej konsystencji. Uzupełnić żelatyną. Otrzymaną masę wyłożyć na kruche ciasto i wstawić do lodówki na ok. 20 min. Tarta z borówkami najlepiej smakuje w połączeniu z wiórkami czekolady.

Przepis na pierogi z borówkami

Składniki potrzebne na pierogi z borówkami to:

  • sól - pół łyżeczki,
  • mąka - 3 szklanki,
  • olej - 2 łyżki,
  • wrząca woda - 1 szklanka,
  • na nadzienie: szklanka owoców, śmietana i cukier.

Przygotowanie: 

Na początku zmieszać mąkę z solą. Dolać szklankę wody i ugniatać np. nożem. Uzupełnić olejem i gnieść rękami aż do otrzymania niekleistej formy. Rozwałkować ciasto na blacie cienko oprószonym mąką. Wyciąć szklanką kółka i dodać owoce, które najlepiej kupić świeże w hurtowni warzyw i owoców lub na targowisku. Formować brzegi przez zlepianie. Następnie ugotować w słonej wodzie przez ok. 4 min. Pierogi z owocami można podawać ze śmietaną z cukrem.

Borówka amerykańska jest nie tylko smacznym składnikiem używanym w kuchni, ale też ma właściwości lecznicze. Jej spożywanie poprawia pamięć, chroni przed nadciśnieniem i zapobiega chorobom m.in. nowotworom czy zwłóknieniu wątroby. Tym bardziej należy ją dołączyć do codziennego menu. 

Chcesz dowiedzieć się, jakie jeszcze właściwości ma ten owoc? Przeczytaj artykuł i poznaj 10 powodów, dla których warto jeść borówkę amerykańską.