Miód – jego zdrowotne właściwości doceniały już nasze prababcie. Ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Wykorzystywany w gastronomii, przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Jego skład zależy od pszczół i od tego, z jakich roślin zebrały nektar. Miód ma żółtawą barwę i płynną lub stałą konsystencję. Produkcją różnego rodzaju miodu trudni się Gospodarstwo Pasieczne  Bartnik Sokólski z miejscowości Sokółka.

Jakie są odmiany miodów?

Wyróżniamy różne rodzaje miodów. Najbardziej popularne to:

  • miód lipowy – płynny, o intensywnym zapachu lipy, w smaku ostry z lekką goryczką, bardzo dobrze radzi sobie z grypą i przeziębieniem, obniża ciśnienie krwi, ma też działanie uspokajające,
  • miód gryczany – ma ostry, lekko piekący smak, oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga gojenie się ran, a regularnie spożywany powoduje wzrost poziomu hemoglobiny,
  • miód akacjowy – słaby w zapachu, w smaku trochę mdły, ma właściwości uspokajające, ale także wzmacniające, pomocny w schorzeniach żołądka,
  • miód bławatkowy – o silnym zapachu i intensywnym smaku, świetnie wzmacnia układ odpornościowy, zalecany przy chorobach układu moczowego,
  • miód malinowy – ma łagodny, lekko kwaskowaty smak, idealny na zmęczenie i brak energii, obniża ciśnienie krwi, chroni i wzmacnia wątrobę, świetnie radzi sobie z gorączką, grypą oraz innymi chorobami układu oddechowego.

Produkcją i sprzedażą  miodu nie tylko wymienionych wyżej odmian, ale także miodu mniszkowego, wrzosowego, spadziowego oraz wielu innych zajmuje się Gospodarstwo Pasieczne Bartnik Sokólski. Jego oferta obejmuje także: pyłek kwiatowy, kit pszczeli oraz pierzgę.

Co to jest pierzga i gdzie można ją kupić?

Pierzga to odporny na pleśń i procesy gnilne pokarm pszczół, który powstaje z pyłku kwiatowego, zmieszanego z miodem i ich śliną. Jest bogatym źródłem między innymi: witaminy A, C, D i E, P i PP, witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza oraz innych składników mineralnych. Pierzga zwana, pszczelim chlebkiem, pomaga w leczeniu wątroby, chorobach układu nerwowego, przy zatruciach. Świetnie sprawdzi się także w leczeniu stanów depresyjnych oraz przy problemach jelitowo-żołądkowych. A gdzie można ją dostać? Oczywiście w Gospodarstwie Pasiecznym Bartnik Sokólski, które od lat zajmuje się sprzedażą miodu lipowego, miodu ze spadzi liściastej, miodu z pyłkiem i propolisem oraz różnego rodzaju wyrobów pszczelarskich.

Czym różni się miód nektarowy od spadziowego?

Podstawową różnicą dzielącą oba te surowce jest ich sposób pozyskiwania. Miód nektarowy powstaje z nektaru miododajnych roślin. To, jak szybko powstanie, zależy od tego, jak dużo pszczół bierze udział w jego produkcji. Natomiast miód spadziowy pozyskiwany jest z lepkiej substancji, występującej na drzewach iglastych lub liściastych, zwanej spadzią, którą zbierają pszczoły. Miód spadziowy jest mieszanką spadzi, pszczelich wydzielin i soku roślinnego.