Malinowa chmurka to pyszne ciasto, po które powinni sięgnąć wszyscy fani zarówno bezy jak i tych owoców. Jej wykonanie nie jest najłatwiejszym zadaniem, ale z pewnością warto, aby móc cieszyć się jej pysznym smakiem. Jak zrobić malinową chmurkę? Jeśli chcesz zaskoczyć gości nowymi smakami, wypróbuj przepis na to ciasto, który znajdziesz w poniższym artykule.

Jak zrobić ciasto malinowa chmurka?

Ciasto malinowa chmurka, chociaż kojarzy nam się z latem, możemy śmiało przyrządzać przez cały rok, korzystając jedynie z mrożonych, zamiast świeżych malin.

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40 – 50 g płatków migdałów (opcjonalne)

Przygotowanie bezy najlepiej będzie rozpocząć dzień wcześniej. Ubij białka wraz ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę, dodawaj stopniowo po łyżce cukru, do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Uzyskaną masę rozsmaruj ma papierze do pieczenia i posyp płatkami migdałów. Piecz bezę w temperaturze 140 stopni Celsjusza przez 60 minut. Pozostaw ją do wysuszenia w piekarniku na noc.

Składniki na kruchy spód:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub około 8 g cukru wanilinowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Kruche ciasto, które wykorzystamy jako spód malinowej chmurki, możemy przygotować dzień wcześniej, możemy je również zamrozić i użyć później. Zanim zaczniemy je przygotowywać, schłodźmy masło i jajka.

Wszystkie składniki połącz, zagniatając ręcznie lub miksując na gładką masę. Następnie uformuj ciasto w kulę, lekko ją spłaszcz i owiń w folię spożywczą. Odłóż je do lodówki do schłodzenia na godzinę. Posmaruj blachę masłem i wyłóż ją papierem do pieczenia. Powtórnie włóż ciasto do lodówki na pół godziny. Następnie ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz je w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut.

Jeśli nie przepadasz za kruchym ciastem, alternatywą dla ciebie będzie malinowa chmurka na biszkopcie. Na biszkopt będziesz potrzebować:

  • 3 jaja
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Do niej dodaj cukier aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Wciąż miksując, stopniowo dodawaj żółtka. Przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i połącz z pozostałymi składnikami. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut.

Możesz również użyć najzwyklejszych biszkoptów, kupionych w sklepie spożywczym

Składniki na warstwę malinową:

  • 600 g świeżych lub mrożonych malin
  • 3 malinowe galaretki
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

W 3,5 szklanki wrzącej wody rozpuść galaretki malinowe. Kiedy trochę przestygną, ale wciąż będą płynne, dodaj do nich maliny. Jeśli używasz mrożonych owoców, nie rozmrażaj ich wcześniej. Galaretkę odstaw do lodówki do jej lekkiego zgęstnienia. Następnie wyłóż ją na spód z kruchego ciasta, wyrównaj ją i ponownie odstaw do lodówki.

Alternatywną propozycją jest truskawkowa chmurka. Aby ją przygotować, wystarczy użyć truskawek zamiast malin i galaretki truskawkowej zamiast malinowej.

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Użyj śmietany i serka mascarpone schłodzonych minimum 12 godzin przed przygotowaniem kremu. Ubij wszystkie w mikserze, za pomocą końcówki do ubijania białek, na gęsty krem. Pamiętaj, żeby nie ubijać zbyt długo, jako że doprowadzi to do zwarzenia kremu. Przygotuj go bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

Jeśli chcesz spróbować innego ciasta, wypróbuj nasz przepis na szarlotkę