Knedle to popularna mączna potrawa. Niewiele osób wie o tym, że pochodzą z Niemiec i są znane jako Knödl. Szczególnie popularnie u naszych zachodnich sąsiadów są dania z mięsem, w Polsce natomiast z nadzieniem owocowym. Mogą być podawane zarówno na słodko, jak i na ostro. Cały sekret polega na prawidłowym przygotowaniu ciasta. Oto 5 najciekawszych pomysłów na pyszne dania z knedlami, które musisz wykorzystać w swojej kuchni!

Przepis na knedle z truskawkami

Do przygotowania knedli z truskawkami potrzebne będą ugotowane, młode ziemniaki (1 kg), średniej wielkości jajka (2), odrobina soli oraz mąka pszenna (200 g). Na nadzienie należy użyć cukru pudru (1 łyżkę) i truskawki (300-500 g). Dodatkowo przyda się: 50 g masła, pół szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany oraz 3 łyżki tartej bułki. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w sklepie spożywczym. Czas przygotowania knedliczków dla 2-3 osób to ok. 30 minut.

Do sporządzenia ciasta na knedle wybierz młode, obrane i umyte kartofle. Ugotuj je w wodzie z solą, aż będą miękkie. Wylej wodę i umieść w garnku na palniku. Trzymaj przez 60 sekund i zdejmij rondel z palnika. Przestudzone ziemniaki trzeba zmielić praską lub maszynką. Do przygotowanej miski wsyp trochę soli i rozbij dwa jajka. Dodaj pszenną mąkę. Następnie umyj i osusz owoce. Pozbądź się szypułek i posyp truskawki cukrem pudrem. Ewentualnie możesz do tego użyć białego lub trzcinowego cukru. 

Następnie rozmieść cienką warstwę mąki na stolnicy oraz ciasto. Z ciasta posypanego nieco mąką kształtuj spłaszczone kulki wielkości orzecha. Do środka włóż sezonowe owoce i zakryj. Potem zagotuj wodę w rondle i wsyp łyżeczkę soli. Włóż knedliczki do garnka. Powinny wypłynąć po 4 minutach. Posypane tartą bułką, śmietaną albo jogurtem naturalnym mogą być spożyte od razu lub podsmażone na patelni.

Knedle ze śliwkami

Do knedli ze śliwkami będą potrzebne następujące składniki:

  • Ziemniaki: 500 g,
  • Mąka pszenna: 250 g,
  • Mąka ziemniaczana: 50 g,
  • Śliwki węgierki: 500 g,
  • Jaja: 2 sztuki,
  • Szczypta soli,
  • Dodatkowo: cukier, tarta bułka i kwaśna śmietana.

Wykonanie: Umyj i ugotuj kartofle. Obierz i przepuść przez maszynkę lub praskę. Zmielone ziemniaki wymieszaj z mąką, jajkami i odrobiną soli. Ulep z ciasta wałeczki i ostrożnie odrywaj po kawałku. W ten sposób uformujesz niewielkiej wielkości placki. Należy umieścić na górze pozbawione pestek owoce i zlepić brzegi. Następnie gotuj przez ok. 2-3 minuty w wodzie z solą. Kiedy wypłyną na powierzchnię, możesz je wyjąć. Śliwkowe knedle na słodko smakują najlepiej, podawane z tartą bułką i cukrem lub śmietaną.

Knedle z mięsem

Popularne knedle z mięsem to prosta i pożywna potrawa. Na ciasto wymagane są: mąka (30 dag), kartofle (60 dag), odrobina soli i jedno jajko. Do zrobienia nadzienia posłuży mielone wieprzowe mięso (40 dag), pół cebuli, dwa ząbki czosnku, pół czerstwej bułki, mleko, olej oraz sól i pieprz. Ponadto przyda się szczypiorek i 5 plasterków boczku, najlepiej wędzonego. 

W tym celu rozprowadza się mąkę po stolnicy. Dodaje się do niej ziemniaki, jajko i sól i następnie ugniata składniki na ciasto. Wałkuje, by miało grubość ok. 0,5-0,7 cm i wycina koła szklanką. Umieszcza się nadzienie, zawija brzegi i skleja. Potem zagotowuje się wodę. Uzupełnia wszystko olejem oraz solą i wrzuca resztę. Gotuje się, aż knedliczki wypłyną. 

Na nadzienie należy pokroić w kostkę cebulę i umieścić ją na patelni. Następnie przeciskamy czosnek przez maszynkę i uzupełniamy nim mięso. Całość należy doprawić, a mięso dodać do podsmażonej cebuli i smażyć ok. 10 min. Odcedzonym farszem wypełnia się mięsne knedliczki. Można dodać do nich pokrojony w kostkę boczek oraz posiekany szczypiorek.

Knedle z serem

Wszystkie składniki na knedle z serem to: odrobina soli, kartofle – 700 g – 3/4 szklanki mąki, jajko, twaróg – 0,5 kg – 1 łyżka masła, żółtko, 1 łyżka cukru i pół szklanki ziemniaczanej mąki. Jako uzupełnienie trzeba przygotować tartą bułkę, cukier i masło. 

Na początek należy dodać do kartofli sól, jajko i mąkę. Całość musimy wyrobić na jednolitą masę. Później mielimy lub rozcieramy twaróg. Uzupełniamy masłem, cukrem i żółtkiem. Mieszamy, aż wszystko się połączy. Odrywając fragmenty ciasta, formujemy je na knedliczki. Spłaszczamy i układamy na środku nadzienie. Zlepiamy boki i tworzymy kulki. Gotujemy wszystko we wrzącej i osolonej wodzie. Po wypłynięciu trzeba je jeszcze gotować przez maks. 2 min. Wykładamy na talerz np. cedzakową łyżką i polewamy dresingiem z tartej bułki i roztopionego masła. Można posypać gotowe knedle cukrem (białym lub trzcinowym).