Sernik z brzoskwiniami to pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się jako wiosenny poczęstunek z okazji weekendu, czy deser na wielkanocnym stole. Nie jest trudne do przygotowania, a jego zrobienie zajmie nam zaledwie około dwóch godzin. Jeśli poszukujesz inspiracji na lekki, smaczny deser, koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem na sernik brzoskwiniowy z pianką bezową.

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami i pianką bezową?

Kruche ciasto, masa serowa, pianka bezowa i słodkie brzoskwinie z puszki tworzą idealny deser dla wszystkich fanów słodkości. Sernik z brzoskwiniami to lekka, urozmaicona wersja tego klasycznego ciasta, której mało kto może się oprzeć. Jego wykonanie jest relatywnie proste, a wystarczy go dla całej rodziny. Sernik brzoskwiniowy robimy w kilku etapach:

Kruche ciasto

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki na kruchy spód sernika brzoskwiniowego, które kupisz w dowolnym sklepie spożywczym, wymieszaj i zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, przy użyciu haka do ciasta. Następnie podziel je na dwie części. Ćwierć ciasta uformuj w kulę, spłaszcz ją lekko, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.

Pozostałą część spodu na sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście uformuj w prostokąt i ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i włóż do niego ciasto na około 15 minut. Piecz je, aż lekko się zarumieni.

Jeśli nie przepadasz za kruchym ciastem lub chcesz skrócić czas przygotowania tego pysznego deseru, możesz zrobić sernik z brzoskwiniami bez spodu. Wystarczy, że pominiesz ten krok, a piankę bezową, zamiast traktować jako osobną warstwę, dodasz do masy serowej. Czas pieczenia pozostaje taki sam.

Masa serowa

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
  • 2 średnie jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 140 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 duża puszka brzoskwiń (820 g z syropem)

Sernik bez mielenia sera z brzoskwiniami możemy zrobić, używając twarogu z wiaderka. Wybierając ser, jaki użyjemy, należy tylko zwrócić uwagę, by nie był on zbyt rzadki, jako że wtedy ciasto nie wyjdzie.

Utrzyj masło z cukrem pudrem na jednolitą masę. Nie przestając jej miksować, dodawaj po jednym jajku, a następnie twaróg. Wsyp proszki budyniowe, po czym zmiksuj ponownie. Wyłóż masę serową na kruchy spód.

Odcedź brzoskwinie z syropu i pokrój je na paski. Ułóż je na masie serowej.

Warstwa bezowa

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • szczypta soli

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przestając ubijać, dodawaj cukier po łyżce. Kiedy dodasz cały cukier, ubijaj pianę jeszcze przez 2-3 minuty, aż będzie ona gęsta i błyszcząca. Wyłóż ją na warstwę brzoskwiń.

Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach na wierzch sernika. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz je przez 40 minut. Następnie przykryj je z góry folią aluminiową i piecz przez następne 20 minut. Wstaw do schłodzenia do lodówki. Sernik z brzoskwiniami z puszki podawaj posypany cukrem pudrem.

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów na ciasta z owocami, przeczytaj jak zrobić malinową chmurkę