Jakie drewno wybrać do kominka?

Materiał partnera
2019-08-16
kominek

Okres późnojesienny i zimowy to długo wyczekiwany czas dla posiadaczy kominków. Nic tak nie relaksuje jak wieczór z lampką wina i dobrą książką przy domowym palenisku. Kominek dodaje wnętrzu uroku, ogrzewa nas w zimne dni i noce  oraz zapewnia magiczną atmosferę. Nie każdy wie jednak o tym, że nie wszystkie gatunki drewna nadają się do kominka. Zatem jakie drzewo wybierać?

Drewno z drzew iglastych czy liściastych?

Drzewa iglaste kojarzą nam się z pięknym zapachem lasu. Niestety z powodu dużej zawartości żywicy, drewno tego rodzaju nie jest polecane do kominka. Żywica w trakcie spalania strzela i pozostawia po sobie trudne do usunięcia plamy. Dodatkowo wytwarza dużo dymu, co przyczynia się do szybkiego zanieczyszczenia ścian kominka oraz jego przewodu sadzą. Na tego typu niedogodności nie narazi nas drewno z drzew iglastych, które jest zalecane jako opałowe. Zawiera ono w sobie niewielkie ilości żywicy, pali się równomiernie i nie wytwarza zbyt wiele dymu. Jak zapewnia specjalista z firmy Dyl-Drew, która zajmuje się sprzedażą drewna kominkowego- dzięki zastosowaniu drewna z drzew liściastych, nie musimy się obawiać o czystość kominka.

Które gatunki drzew sprawdzą się najlepiej?

Drewno z drzew liściastych możemy podzielić na drewno twarde oraz drewno miękkie. To pierwsze uznawane jest za najbardziej wartościowe, ponieważ oddaje więcej ciepła i dłużej się pali. Nieco gorszej jakości jest drewno miękkie –jest ono lżejsze, a przez to mniej kaloryczne. Potrzeba go więc więcej, by uzyskać podobną ilość ciepła, jaką daje drewno twarde. Do gatunków drewna, które świetnie nadają się do kominka należą:

  •          grab – to zdecydowanie najlepsze drewno na opał, jest kaloryczne i pali się najdłużej;
  •          dąb – pali się długo i oddaje dużo ciepła, dodatkowo podczas spalania uwalnia przyjemny zapach;
  •          buk
  •          brzoza
  •          olcha
  •          topola
  •          drzewa owocowe

Wśród drzew owocowych za najbardziej wartościowe uważane są śliwa, jabłoń i grusza. Kaloryczność śliwy porównywana jest nawet do kaloryczności grabu.

Kupuj tylko dobrze wysuszone drewno kominkowe

Decydując się na zakup drewna kominkowego, korzystajmy z oferty sprzedażowej profesjonalnych i rzetelnych firm.  Towar przeznaczony do zakupu powinien być odpowiednio suchy i przechowywany w prawidłowy sposób. Ceny drewna kominkowego różnią się w zależności od regionu i gatunku drzewa. Najdroższy jest grab i dąb, tańszym rozwiązaniem będzie zakup brzozy, topoli lub drzew owocowych.

Opracowanie artykułu:

Dyl-Drew Sprzedaż Drewna Oskar Dylewski

ul. Konopnickiej 3/6, 73-200 Choszczno zachodniopomorskie
e-mail