czas czytania: 2 min

Odzież robocza stosowana w branży gastronomicznej.

Odzież robocza stosowana w branży gastronomicznej.

Pracownicy branży gastronomicznej zobowiązani są do używania odzieży roboczej. Chroni ona ubrania podwładnych przed zabrudzeniem, którego źródłem może być przygotowywana żywność lub pryskający tłuszcz. Odpowiednią odzież roboczą powinien zapewnić pracodawca. Czym powinna się wyróżniać? Jakie rodzaje odzieży gastronomicznej są dostępne na rynku?

Odzież robocza a odzież ochronna

Często te dwie nazwy używane są zamiennie, choć nie jest to prawidłowe. Odzież ochronna, żeby zostać dopuszczona do obrotu musi posiadać odpowiednie certyfikaty. Przed ich otrzymaniem odzież tego typu musi przejść szereg testów jakości, które stanowią gwarancję, że odpowiednio będzie spełniała swoje zadanie. Odzież robocza nie musi spełniać tak surowych wymagań. Jej główne zadanie to ochrona prywatnego ubrania pracownika przed zabrudzeniem, rozdarciem czy przecięciem. Odzież robocza wykorzystywana jest powszechnie między innymi w branży gastronomicznej. Oprócz wspomnianej już funkcji, może pełnić także rolę marketingową. W wielu restauracjach i lokalach gastronomicznych stosuje się praktykę znakowania odzieży roboczej logiem firmy. Pozwala to zwiększyć jej rozpoznawalność i wzbudza w klientach przyjemne skojarzenia.

Czym powinna wyróżniać się odzież gastronomiczna?

Odzież gastronomiczna to szczególny rodzaj odzieży roboczej. Musi być przede wszystkim funkcjonalna i dostosowana do rodzaju wykonywanej pracy. Ubranie robocze przeznaczone dla kucharza powinno być wygodne i przewiewne.  Z pewnością przyda się plamoodporny fartuch wykonany z wysokiej jakości tkaniny, czapka kucharska lub daszek. Nie należy zapominać o jednorazowych rękawiczkach, przydadzą się też narękawniki. Dla pomocy kuchennej- oprócz- fartucha przyda się także czapka z tiulem, która dobrze przytrzyma włosy. Kelnerki i barmanów należy zaopatrzyć w odporne na zaplamienie zapaski. Istotne jest także zapewnienie komfortowego obuwia z antypoślizgową podeszwą. Dobrze uszytą odzież gastronomiczną, którą dodatkowo będzie cechowało estetyczne wzornictwo, znajdziemy w sklepie Dydona. Znajdziemy tam również  fartuchy wodoodporne, które mogą przydać się przy np. pracach masarskich.

Obowiązek pracodawcy

Zapewnienie właściwej odzieży roboczej dla swoich pracowników jest obowiązkiem pracodawcy. To on pokrywa koszty związane z jej zakupem. W przypadku, kiedy to pracownik dokonuje jej kupna, szef jest zobowiązany zwrócić mu pieniądze. Odzież robocza pozostaje na wyposażeniu podwładnego i to on odpowiedzialny jest za jej czystość , aż do momentu zakończenia stosunku pracy.