Spośród wszystkich grzybów jadalnych największym zainteresowaniem konsumentów cieszą się niewątpliwie pieczarki. Są one delikatne, mają charakterystyczny smak i doskonale komponują się z wieloma potrawami, nadając im dodatkowego aromatu. Pieczarki muszą być jednak w odpowiedni sposób uprawiane, by gwarantowały właściwe walory smakowe. Jak zatem funkcjonują pieczarkarnie?

Specyficzne warunki sprzyjające rozwojowi pieczarek

Pieczarki dwuzarodnikowe to rodzaj grzybów jadalnych, które uprawiane są na masową skalę zarówno w warunkach domowych, jak i w specjalnych pieczarkarniach. Niezbędne jest zapewnienie grzybom odpowiednich warunków do rozwoju. Oznacza to przede wszystkim utrzymywanie stałej, stosunkowo wysokiej temperatury otoczenia. Nie powinna ona być niższa niż 20 stopni Celsjusza. Podłoże przygotowane pod uprawę pieczarek w tym wypadku jest przeważnie cieplejsze o maksymalnie 5 stopni Celsjusza.

W takich warunkach można rozpocząć uprawę grzybni, którą po około 14 dniach zasypuje się torfem. Następny etap obejmuje regularne podlewanie pieczarek i obniżenie temperatury otoczenia. Przy uprawie w pomieszczeniach tego typu grzybów jadalnych ważne jest, by do wnętrza dostawało się świeże powietrze. Nie powinno ono jednak wpływać na zmiany warunków. Jeśli cały proces został przeprowadzony właściwie, możliwe będzie zebranie rozwiniętych owocników. Czy warto włączać je do swojej diety?

Jakie są wartości odżywcze pieczarek?

Choć powszechnie uważa się, że grzyby nie posiadają wartości odżywczych, to badania wskazują na ich występowanie m.in. w pieczarkach. Charakteryzuje je bardzo niska wartość kaloryczna, dzięki czemu mogą być składnikiem diet redukcyjnych. Zawierają bardzo mało węglowodanów, co także jest korzystne dla osób chcących zgubić nadmiar tkanki tłuszczowej. Pieczarki przyczyniają się także do wzrostu odporności i posiadają wiele cennych witamin oraz minerałów, w tym chociażby fosfor czy potas.

GRZYB-MIX to firma zajmująca się uprawą zarówno pieczarek, jak i m.in. boczniaków. W przypadku pierwszego typu grzybów jadalnych, możliwe jest ich zamówienie w zróżnicowanych ilościach. Dzięki temu pieczarki są dostępne dla klientów indywidualnych oraz hurtowych, np. lokali gastronomicznych. Te popularne grzyby stanowią bowiem ze względu na swoje walory smakowe i wartości odżywcze kluczowy element wielu potraw, w tym także dań charakterystycznych dla kuchni polskiej. Przy zakupie grzybów dobrze jest zwrócić uwagę na źródło ich pochodzenia i nabyć je wyłącznie w sprawdzonej pieczarkarni.