Dlaczego warto kupować swojskie wędliny?

Materiał partnera
2019-05-22
wędliny

W sklepach mięsnych możemy spotkać się ogromnym wyborem najróżniejszych mięs i wędlin. Często jednak ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Wyroby te są pełne konserwantów, polepszaczy smaków i barwników, przez co daleko im do smacznych i zdrowych przekąsek. Warto zastanowić się nad bezpieczeństwem ich spożywania. Znacznie lepiej wybierać wędliny produkowane według tradycyjnych receptur. Dlaczego?

Niepowtarzalny smak

Wędliny, które zostały zrobione w oparciu o tradycyjne przepisy mogą pochwalić się wyjątkowym smakiem. Do ich produkcji używa się wysokiej jakości mięs i naturalnych przypraw. Do wędzenia zaś wykorzystuje się dym z wyselekcjonowanych drewien, które nadają swojskim wyrobom charakterystycznego aromatu. Podczas, gdy na sklepowych półkach znajdziemy wędliny, które różnią się wyglądem, ale w większości smakują podobnie; tradycyjnie wyrabiane przekąski zachwycą nas swoimi walorami smakowymi. Idealnie nadają się one jako dodatek do kanapek, sałatek czy jako przegryzka. Mamy również pewność, że ich skład w żaden sposób nie zagrozi naszemu zdrowiu. Ten fakt jest szczególnie ważny dla rodziców małych dzieci, które bardzo często są uczulone na wszelkiego typu polepszacze dodawane do zwykłych wędlin.

Apetyczny wygląd

Często mówi się, że jemy oczami. W przypadku wędlin również nie jest to bez znaczenia. Te, które kupujemy w marketowych stoiskach mięsnych, bardzo rzadko wyglądają atrakcyjnie. Niestety szybko też tracą swoją przydatność do spożycia. Po kilku dniach pobytu w domowej lodówce stają się lepkie, tracą kolor i zaczynają niezbyt przyjemnie pachnieć.  Swojskie wędliny to gwarancja jakości. Atrakcyjnie prezentują się na talerzu i na długo zachowują swoją świeżość. Warto wybierać te od cenionych producentów. Pan Marcin Rożek od lat prowadzi swoją firmę produkcyjno- usługową, która zajmuje się hurtową sprzedażą najwyższej klasy wędlin, mięs i podrobów. Jego produkty podbiją podniebienie każdego wielbiciela dobrego jedzenia.

Są zdrowe

O ile tanie wyroby ze sklepowych półek częściej przyczyniają się do pogorszenia naszego zdrowia, swojskie wędliny dostarczają do organizmu wiele potrzebnych substancji odżywczych. Są one doskonałym urozmaiceniem codziennej diety, nawet w przypadku dzieci. Dużym zainteresowaniem klientów cieszą się tradycyjnie wyrabiane kiełbasy, biały salceson czy polędwica. Popularny jest także smalec, który powszechnie wykorzystywany jest w kuchni, także tej restauracyjnej. Każdy dobry masarz pilnie strzeże tajemnic produkowanych przez siebie wyrobów. Dzięki temu możemy wybierać spośród naprawdę różnorodnej smakowo oferty dobrych wędlin.

Opracowanie artykułu:

Firma Produkcyjno-Usługowa Marcin Rożek

ul. 2 Lutego 16A, 89-632 Brusy pomorskie
e-mail